Остри реакции в украински медии, след като БНТ "присъедини" Крим към Русия

OFFNews 31 януари 2016 в 11:20 10278 7

Остра реакция в украинските медии предизвика графика, показана по Българската национална телевизия (БНТ), според която Крим е част от Русия. 

Според пресцентъра на посолството на Украйна, ръководството на телевизията е признало, че става въпрос за техническа грешка. "Българската национална телевизия призна за допусната техническа грешка по време на вечерните новини на 25 януари 2016 година при показването на графика с некоректно обозначение на картата с териториална принадлежност към Руската федерация на незаконно окупирания Крим", се казва в съобщение на посолството. 

В централната емисия новини на БНТ на 29 януари беше прочетено кратко съобщение, според което:

"Българската национална телевизия е допуснала графична грешка в карта на Североизточното Черноморие, излъчена в новините. На журналистите в БНТ е известен фактът, че Кримският полуостров е международно признат на територията на Украйна и уверяваме, че грешката е само техническа". 

Случаят беше широко отразен от украинските медии. В тях се посочва, че извинението от страна на БНТ дошло след дипломатическа намеса. 

През изминалата седмица стана ясно, че украинската прокуратура е започнала наказателно производство към служители на "Кока-Кола" и "Пепси", защото руските филиали на двете компании са публикували карти, на които Крим е посочен като руска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!