Нова тв е пред нова продажба

OFFNews 11 декември 2020 в 16:07 6892 1

Нова телевизия може да има нов собственик по-малко от две години след последната ѝ продажба.

Според медийни публикации, последната от които в "Капитал", братята Домусчиеви са на финала на преговорите с притежателя на БТК - United Group.

За интереса на групата, чийто основател е сръбският бизнесмен Драган Шолак, се чу преди месеци.

Засега продажбата не е обявена, а от Нова телевизия отказаха да коментират информацията. Обичайната практика при такива медийни сделки е те да се обявят от купувача или съвместно от купувача и продавача след подписване на споразумение.

United Group присъства във всички държави от бивша Югославия и наскоро придоби гръцкия оператор Forthnet. Групата е създадена от Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Шолак и до момента е миноритарен акционер с дял от около 39%. Британската инвестиционна компания BC Partners има малко над 50%, а остатъчни малки инвестиция имат ЕБВР и фондът KKR. United Group има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. 

"Капитал" добавя, че евентуалната сделка между United и братята Домусчиеви би създала втората на пазара медийна и телекомуникационна група, след като собственикът на "Теленор България" - чешката PPF, придоби през октомври bTV Media Group. Цитираната сума за сделката е около 250 милиона евро. В началото на 2019-а Домусчиеви купиха от шведската MTG Нова броудкастинг груп за 185 милиона евро. И двете суми са далеч от тази при продажбата на Нова през лятото на 2008 г. Тогава гръцката "Антена" продаде на MTG телевизията за 620 милиона евро. И досега това е най-скъпата сделка на българския медиен пазар.

По информация на "Капитал" преговори с United Group се водят от месеци, а преди време медийната група е подала и обвързваща оферта. Не е имало други кандидати. Точната цена на сделката все още не е ясна, но според източници от пазара започва от 250 млн. евро, но може да достигне и 300 млн. евро, като зависи и от постигането на определени показатели в следващите няколко години. Това е значително над цената, която Домусчиеви договориха за "Нова броудкастинг груп" преди почти две години с шведската MTG - 185 млн. евро.

Скоро в КЗК

Одобрението от КЗК също е гарантирано, защото комисията доказано действа светкавично при сделки с участието на Кирил и Георги Домусчиеви - преди две години разгледа и разреши концентрацията на дружеството им "Адванс медиа груп" и НБГ за две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови