Майкрософт уволнява журналисти и ги заменя с роботи

OFFNews 01 юни 2020 в 15:34 3301 0

Над 25 журналисти, работещи в "Майкрософт", са освободени, след като компанията реши тяхната работа да се поеме от изкуствен интелект, пише в. "Гардиън". 

Служителите, които поддържат началните страници за новини на уебсайта на MSN и неговия браузър Едж, ще бъдат заменени от "роботи".

Пред изданието един от служителите казва, че е чел доста за това как автоматизацията и изкуственият интелект ще завземе работата на журналистите и "ето - робот пое работата ми".

Според него решението за замяна на хора със софтуер е рисковано, тъй като сега новинарите се придържат към "много строги редакционни указания".

Журналистите, работещи за Microsoft, не пишат авторски истории, но упражняват редакторски контрол, подбирайки истории, направени от други медии. След това статиите се споделят на уебсайта на Майкрософт, като технологичната компания споделя приходите от реклама с оригиналните издатели.

Подборът на статии от хора следи за фалшиви новини и подвеждащи материали. 

Очаква се и други журналисти по света да бъдат засегнати от решението на компанията да автоматизира своите новинарски сайтове.

Говорител на компанията съобщи, че "в момента се прави всичко възможно, за да се подкрепят съответните журналисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови