Линекер срещу Би Би Си - 1:0. Върнаха го на екран

Журналистът бе уволнен заради сравнение на британската правителствена политика с тази на нацистка Германия от миналия век

OFFNews 13 март 2023 в 13:36 4078 0

Гари Линекер

Снимка Getty Images

Гари Линекер

Обрат в скандала с британският спортен журналист от Би Би Си Гари Линекер. Бившият футболист и дългогодишен водещ бе уволнен заради сравнение на правителствената политика с тази на нацистка Германия. Уволнението му доведе до хаос в спортната програма на Би Би Си и навлече много критики на обществената медия от други водещи, спортисти, отбори и зрители. След силния отзвук Би Би Си съобщи днес, че Линекер се връща на екран като водещ на предаването "Мач на деня".

Гари Линекер - най-скъпоплатеният водещ на телевизията - бе отстранен за неспазване на правилата за безпристрастност на корпорацията след отправените от него критики към антимигрантското законодателство на правителството. Ето и публикацията, заради която бе уволнен, и после пак назначен: 

Снимка: Twitter

"Няма голям наплив. Приемаме далеч по-малко бежанци от другите големи европейски държави. Това е просто една изключително жестока политика, насочена към най-уязвимите, с език, който не е различен от този, използван в Германия през 30-те години, или греша?", написа пред по-малко от седмица спортният журналист. 

Публикацията му доведе до лавина от гневни реакции в социалната мрежа, след което последва и уволнението му, защото е взел отношение по политически въпроси. Стигна се до пълен хаос в спортните предавания по радиото и телевизията на Би Би си, след като водещи, експерти, анализатори и коментатори отказаха участие в знак на солидарност към Линекер. 

Гари Линекер всъщност е журналист на свободна практика, макар и да е най-скъпо платен в Би Би Си, и се счита за влиятелна обществена фигура, свързана с обществената медия. 

"Гари е ценна част от Би Би Си и аз знам колко много означава Би Би Си за него, така че го очаквам да се завърне като водещ този уикенд. Стана ясно също, че Би Би Си ще нареди преразглеждане на насоките за ползване на социалните медии от журналистите", заяви днес генералният директор на британската обществена медия Тим Дейви.

Линекер на свой ред заяви, че е щастлив, че се е намерил начин да продължи напред. "Подкрепям преразглеждането на насоките. Докато трае това, ще съблюдавам сегашните разпоредби", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!