Край на Параграф 22 за журналистите от Топновини: прекратиха служебно договорите им

Александра Маркарян 25 юли 2017 в 13:00 4090 0

Трудовите договори на 23-мата служители на "Топ Нюз" ЕООД са били прекратени служебно, съобщи днес Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Журналистите бяха изправени пред "Параграф 22", след като в началото на юли едноличният собственик на медията Николай Йонков почина, тя бе закрита и се оказа, че не могат нито да напуснат, нито да бъдат уволнени, а и никоя институция не може да им каже как да постъпят.

Според законодателството прекратяването на договорите се вписва в книжките от компетентната дирекция по регистрация на фирмата. В случая тя е "Инспекция по труда" - София град, разясниха от ГИТ. Договорите са прекратени, считано от деня на подаване на заявленията от работещите в "Топновини".

Журналистите са получили имейли, в които се разяснява, че трудовите им книжки може да бъдат изпратени с куриер до компетентната дирекция и че след вписване на прекратяването могат да си ги получат обратно по куриер, ако при изпращането попълнят декларация, че са съгласни с това.

До 7 работни дни от получаване на разпореждането за прекратяване на трудовия договор трябва да се регистрират в Бюрото по труда, за да се възползват от пълните си права за обезщетение за безработица. Предвид факта, че голяма част от служителите са от други градове, регистрацията в Бюрото по труда е възможна и преди оформянето на трудовата книжка, уточняват от ГИТ.

След смъртта на Йонков, който няма наследници, Инспекцията по труда организира процедура по прекратяване в минимални срокове. По наредба преди издаването на разпореждане за прекратяване на трудовите договори контролните органи на Инспекцията са дължни да извършат две проверки на адреса на работното място на заявителя и по седалището и адреса на управление на работодателя. Едната се извършва в срок от 15 дни от постъпване на заявлението и втората - в срок не по-кратък от 15 дни от първата. Целта е да се докаже безспорно, че работодателят не може да бъде установен (в случая, че няма наследници) и не извършва дейност. Първата проверка беше извършена веднага след подаване на заявленията от служители на „Топ Нюз“ ЕООД, а втората - в първия ден след изтичане на 15-те дни. Дирекция „Инспекция по труда“ - София град влезе в контакт и с компетентните териториални поделения на НАП и НОИ с цел по-бързо предоставяне на нужните документи от двете институции, които се изискват в рамките на процедурата за служебно прекратяване на трудовите договори, обясняват от ГИТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews