Компания отказва да участва в конкурс на БНТ заради съмнения, че е нагласен

OFFNews 08 декември 2015 в 11:30 2140 0

Компания отказва да участва в конкурс на БНТ заради съмнения, че е нагласен

Международна компания отказа да участва в откритата на обществена поръчка на БНТ за доставка на пийпълметрични данни заради съмнения, че е нагласена така че да отговаря на профила на конкретен изпълнител. 

От копанията NIELSEN съобщиха, че поръчката е създадена като „по мярка“ за един определен участник и са дискриминационни спрямо всички останали потенциални участници. Изходът от „състезанието“ е ясен от самото начало, като този път не е оставено място за никакви изненади.

Така например от компанията заявяват, че за първи път националната телевизия не изисква от участниците доказателства за икономическите, финансовите и техническите им възможности. Това е петата обществена поръчка на БНТ и винаги досега такива доказателства са били изисквани. Такава е обичайната практика и на другите европейски пазари, се казва в съобщение на компанията, като посочват, че от условията ще се облагодетелства единствената друга фирма, предлагаща подобна услуга в България - ГАРБ Аудиенс Межърмент България АД. Според NIELSEN тя не може да представи такива доказателства, тъй като е създадена едва преди близо година.

Също така за първи път БНТ изисква от участниците да притежават два ISO сертификата, което досега не е било изисквано. В същото време конкурентната фирма е сертифицирана точно по същите два ISO стандарта, посочени в условието на поръчката. 

От фирмата са внесли жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и са убедени, че ще търсят правата си по съдебен ред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови