Кой ще оглави БНТ: визията на Сашо Йовков за националната телевизия

Николаос Цитиридис 21 август 2017 в 10:58 4600 2

Снимка БНТ

Сашо Йовков

Няма как дългогодишният журналист на националната телевизия Сашо Йовков да не говори с емоция за БНТ след 27 години работа там. Така бе и по време на изслушването му пред Съвета за електронни медии (СЕМ) на финалния етап на конкурса за генерален директор на обществената медия. В малко повече от час Йовков представи своята концепция за управление на телевизията в следващите три години, а след това да отговори на въпросите на членовете на СЕМ.

Йовков започна с това, че решението му да се яви на конкурса не е от вчера. Обмислял го от пет години.

За един от основните си приоритети Йовков счита разбиването на клишетата и стереотипите, че БНТ е неефективна, с раздут щат и стара програма.

В тригодишния си план за развитие на телевизията спортният журналист предвижда БНТ да бъде мултиканална и да излъчва на Full HD. В концепцията си Сашо Йовков залага създаването на нов спортен канал БНТ 3 и на нов канал за култура и образование - БНТ 4.

Кандидатът посочи, че изработването на нов медиен закон това трябва да бъде приоритет не само на генералния директор на БНТ, но и на обществото и властта. Той трябва да обхваща не само обществените медии като БНТ и БНР, а и фалшивите новини и интернет медиите.

Йовков мисли, че и мандатът на генералния директор на БНТ, и финансирането ѝ трябва да се увеличат. Понастоящем годишният бюджет на БНТ е около 65 млн. лева. Тази сума обаче е крайно недостатъчна, ако БНТ трябва да плати 9 милиона за права за олимпиада, каза той.

В концепцията си Йовков е заложил техническо обновление на тв центровете извън София. С техническо обезпечаване на екипите на БНТ 2 ще се вдигне качеството на програмата, категоричен е кандидатът.

Сред идеите на спортния журналист е и обща импресарска агенция между БНТ и БНР за създаване на съвместна качествена продукция за износ в чужбина. За пример той даде успешният сериал "Под прикритие".

Йовков посочи, че моделът на финансиране на националната телевизия трябва да се промени. За пример той даде Би Би Си и германската обществена телевизия, за които гражданите плащат такса.

На финала на своето изложение Йовков се обърна към политици с думите: "Внимавайте с БНТ!" - заради професионалистите, заради хората там, заради силата и доверието, което обществената телевизия има. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови