Канада може да е следващата страна, която да поиска Фейсбук да плаща за местни новини

Мая Младенова 19 февруари 2021 в 12:04 1948 0

Снимка Pixabay

Канада ще последва пътя на Австралия и ще поиска "Фейсбук" да започне да си плаща за споделяне на новинарско съдържание.

Страната ще се включи в медийната битка с технологичните гиганти и обещава да не отстъпи, ако "Фейсбук" изключи новините за потребителите в страната, както направи в Австралия, предаде "Ройтерс".

Преди ден социалната мрежа блокира цялото австралийско новинарско съдържание заради предложения закон, който предвижда големите интернет платформи да си плащат за авторски права на издателите (медиите), когато се споделят линкове към техни новини.

Министърът на канадското културно наследство Стивън Гилбо е натоварен да изработи сходен законопроект в идните месеци. Гилбо заклейми действията на "Фейсбук" в Австралия и каза, че това няма да откаже Канада.

“Канада е на предния фронт в тази битка... Ние сме в първата група страни, които го правят", коментира министърът пред репортери.

Миналата година канадски медии предупредиха за потенциален срив на пазара, ако правителството не предприеме действия. Те посочиха, че австралийският подход би върнал на издателите 620 милиона канадски долара от авторски права. Това прави около 490 млн. американски долара. Ако правителството не се намеси, Канада ще загуби около 700 работни места от 3100 наети в печатните медии, посочва "Ройтерс".

Гилбо добавя, че Канада ще се стреми към австралийския модел, който изисква от "Фейсбук" и "Гугъл" да постигнат споразумения как да плащат на медиите, чиито линкове генерират активност в техните платформи - или да се съгласят на арбитражни решения, ако споразумения не могат да бъдат договорени.

Друг вариант е да се следва френският модел, който изисква големите платформи да започнат преговарят с издателски съюзи за заплащането на новинарското съдържание.

Гилбо казва, че Канада вече разговаря с Австралия, Франция, Германия и Финландия, за да работят в синхрон за постигането на честно заплащане на новинарското уеб съдържание.

Прогнозата на канадския министър е, че скоро поне 10-15 държави ще се включат в процеса и ще приемат сходни правила. "Фейсбук" ще прекъсне ли връзката си с Германия или Франция", пита Стивън Гилбо, цитиран от "Ройтерс".

Пред агенцията професор Меган Боулър от Университета на Торонто прогнозира, че коалицията от няколко държави ще се окаже по-мощна от монопола.

Тази седмица "Фейсбук" съобщи, че новините са едва 4% от съдържанието, което хората виждат на платформата, a oсвен това споделянето на новини е генерирало 407 млн. австралийски долара (около 319 млн. американски долара) печалба за австралийските издатели миналата година.

Компанията "Гугъл" е подписала 500 договора за около 1 млрд. долара за последните три години с издатели по света за новата си услуга News Showcase и вече преговаря с канадски медии. Въпреки това "Гугъл" също ще бъде включен в готвения проектозакон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови