На нож: Фейсбук спира публикуването на новини в Австралия

OFFNews 18 февруари 2021 в 09:35 2155 0

Снимка Pixabay

Компанията "Фейсбук" обяви, че вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия заради спор във връзка с обсъждан медиен закон, предаде БТА.

Фейсбук каза, че ограничава австралийските издатели на новинарски материали да споделят или публикуват каквото и да е съдържание, а съдържанието от международни медии вече няма да може да бъде достъпно или споделяно от австралийската публика.

Новината идва след като "Гугъл" предупреди, че заради готвения закон може да спре търсачката си в Австралия.

След решението на "Фейсбук" потребителите в Австралия няма да могат да споделят или да гледат австралийски или международни новинарски материали.

Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември. Предлаганият закон би задължил компании като "Фейсбук" и "Гугъл" да преговарят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.

"Фейсбук" каза, че законодателното предложение е "проява на основно неразбиране" за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.
Емили Бел, директор на Центъра "Тоу" за цифрова журналистика към Факултета по журналистика на Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви, че отношенията не са толкова доброволни, колкото изглеждат, а повечето издатели се чувстват задължение да присъстват във Фейсбук поради доминацията на социалната мрежа.

Решението на "Фейсбук" беше разкритикувано от редица австралийски медии и депутати.

Компанията също така блокира правителствени страници в Австралия, включително на ведомства по здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която предоставя данни за бедствия. Блокирани бяха и някои страници на полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови