Изследователи от 14 държави в ЕС обсъждат в София рисковете и възможностите пред европейските медии

OFFNews 12 септември 2022 в 08:09 1361 0

Mediadelcom
Представители от 14 европейски държави се събират днес в София, в рамките на проекта Mediadelcom - "Критично изследване на медийните рискове и възможности за делиберативна комуникация: Сценарии за развитие на европейския медиен пейзаж".

Представители от 14 европейски държави се събират днес в София, в рамките на проекта Mediadelcom - "Критично изследване на медийните рискове и възможности за делиберативна комуникация: Сценарии за развитие на европейския медиен пейзаж", съобщават организаторите.

Проектът е подкрепен от програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". В него участват 17 екипа от Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция.

Българският екип, съставен от млади учени, е с ръководител проф. д-р Лилия Райчева, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“. В срещата ще участва и членът на консултативния съвет проф. Даниел Халин от университета в Сан Диего, Калифорния, един от най-известните изследователи на съвременните медийни системи.

Mediadelcom започва през март 2021 г. и продължава до март 2024 г., като се координира от университета на Тарту (Естония). Целта е да се разработи инструмент за диагностика (модел за изграждане на множество сценарии) за политици, преподаватели, органи и институции, медийни експерти и журналисти, който позволява да се осъществи цялостна оценка на рисковете и възможностите относно делиберативната комуникация и съответно - социалното сближаване в Европа. При делиберативната комуникация се артикулират и изслушват различни идеи. Решенията се вземат след разумна дискусия. Медиите могат да подкрепят потенциала на обществото в тази посока, като предоставят верни факти и предизвикват диалог и рационална дискусия между различните социални групи.

Участниците в срещата в София ще бъдат приветствани от декана на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ проф. д-р Веселина Вълканова. В рамките на форума, от 12 до 16 септември, ще бъдат обсъдени междинните резултати от изследванията и основните изводи в четири области - правна и регулаторни практика, тенденции в журналистиката, медийни потребители, медийни компетенции и грамотност. Ще бъде обсъдена и бъдещата изследователска и публикационна дейност на участниците в проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови