Юлия Навална получава германска награда за демокрация

OFFNews 07 април 2024 в 12:27 1859 0

Юлия Навалная

Снимка Архив

Юлия Навалная

Покойният руски дисидент Алексей Навални и съпругата му Юлия ще бъдат удостоени с приза „Награда за свобода на медиите“ по време на водещ форум в Германия тази година, предаде ДПА.

Призът се връчва всяка година по време на срещата „Лудвиг Ерхард“, по името на бившия консервативен канцлер, управлявал през 60-те. Той се дава на обществени фигури, които са със специален принос към свободата на словото, диалога и демокрацията.

Руският политик и бивш гросмайстор по шах Гари Каспаров получи наградата миналата година, а останалите носители на приза включват украинския президент Володимир Зеленски и бившия съветски президент Михаил Горбачов.

Лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц ще произнесе приветствена реч на събитието.

„Юлия Навална е смел лидер на съпротивителното движение в Русия. След смъртта на съпруга ѝ Алексей, който почина в сибирски затворнически лагер в ръцете на хората на Владимир Путин на 16 февруари 2024 г., тя е водачът на демократичното пробуждане в Русия“, каза в изявление журито.

От много години семейство Навални са най-ярките опозиционни активисти в Русия, отбелязва ДПА.

Според медийната група „Ваймар“, която финансира връчването на наградата, церемонията ще бъде проведена на 19 април в градчето Гмунд, южно от Мюнхен.

Очаква се Юлия Навална лично да получи наградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки