Хепънинг на служители на БНР пред СЕМ днес

Парламентарната комисия, която трябва да проучи прекъсването на 'Хоризонт' и твърденията за натиск над журналистите, ще проведе първото си заседание

OFFNews 03 октомври 2019 в 07:53 1965 0

Служители на БНР, музикалните състави на Радиото и членове на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ в него организират хепънинг пред сградата на Съвета за електронни медии днес.

Акцията им е насрочена за 12 ч, съобщава „Хоризонт“, и е в защита на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Тя е свързана с решението на регулатора да разгледа идната седмица проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, ако той не подаде оставката си до края на настоящата седмица.

Само месеци след началото на мандата на новодошлия генерален директор в Радиото бе допусната безпрецедентна криза, предизвикана от опита за сваляне от ефир и отнемане на съдебния ресор на журналиста Силвия Великова и последвалото сваляне на „Хоризонт“ от ефир за 5 часа на 13 септември.

Директорът на „Хоризонт“ Ивайло Савов бе изненадващо пенсиониран след категоричния си отказ да изпълни нареждането микрофонът да бъде отнет от Великова. В знак на несъгласие с натиска оставка подаде и зам.-главният редактор на Програмата Даниела Късовска.

На практика „Хоризонт“ остана без ръководство. Журналисти от Радиото протестираха и поискаха оставката на Костов. Подкрепиха ги и колеги от множество медии. Въпреки че оставката му поиска и СЕМ, Костов заяви, че няма намерение да я подава.

В негова защита бе организиран контрапротест, в който се включиха шофьори и ИТ специалисти от Радиото. Акцията им бе проведена на 30 септември пред сградата на Радиото на бул. „Драган Цанков“.

Също днес временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на Програма "Хоризонт" на БНР на 13 септември се събира на първо заседание. Важна част от задълженията ѝ е свързана и с твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от общественото радио.

Комисията бе създадена по предложение на БСП. ГЕРБ го подкрепиха и допълниха, че искат парламентът да възложи на Сметната палата одит в БНР за периода 1 януари 2017 г. - 30 септември 2019 г.

10-имата членове на комисията се председателстват от Тома Биков (ГЕРБ). Негов заместник е Александър Симов (БСП).

Комисията ще започне работа с определяне на вътрешните правила за организацията на дейността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови