Франция глоби Google с 500 млн. евро за неспазване на авторски права

OFFNews 01 септември 2021 в 14:29 2139 0

Снимка pixabay

На 13 юли френският орган за защита на конкуренцията осъди Google на глоба от 500 милиона евро за това, че не се е договорил „добросъвестно“ с издателите относно авторските и сродните им права.

Органът по конкуренцията нареди на Google да „представи оферта за възнаграждение за текущото използване на защитеното им съдържание“ на издатели и информационни агенции под заплахата да бъде подложен на периодични глоби в размер до 900 000 евро на ден.

В сряда американският гигант заяви, че е предприел инициативи, за да отговори на исканията.

„Ние разширихме нашата оферта до повече от 1200 издатели на вестници, променихме някои аспекти на нашите договори и споделяме данните, които бяха поискани от нас, за да се съобразим с решението на органа по конкуренцията“, каза Себастиен Мисоф, главен изпълнителен директор на Google Франция в изявление.

Конфликтът между Google и френските издатели засяга правата, които Google трябва да заплати за новинарско съдържание - откъси от статии, снимки, видеоклипове, инфографики и т.н., които се появяват в страниците с резултати при търсене на потребителите в интернет.

Тези сродни права са изрично предвидени в новото европейско законодателство, прието през 2019 г., което Франция незабавно внедри. Google първоначално отказа да плаща на издателите, считайки ги за достатъчно възнаградени от трафика, който се генерира към техните сайтове.

Две професионални организации и агенция "Франс прес" сезираха органа, който през април 2020 г. наложи на Google "спешни мерки", т.е. задължение за "добросъвестно" договаряне на възнагражденията с редакторите. Редакторите и АФП сезираха отново органа по конкуренцията през септември 2020 г. с твърдението, че Google не спазва задълженията си. От Google обявиха, че са подали обжалване срещу глобата от 500 милиона евро, наложена през юли.

„Не сме съгласни с някои правни елементи и считаме, че размерът на глобата е непропорционален с оглед на усилията, които положихме“ за прилагане на сродните права, които имат за цел да възнаградят медиите за използването на нейното съдържание чрез търсачките, заяви Себастиен Мисоф.

„Признаваме сродните права и оставаме ангажирани с подписването на споразумения във Франция“ с редакторите на пресата, добави той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО