Филмът ''Светлина за Украйна'' - истории от войната по пътя на един хуманитарен конвой

OFFNews 09 февруари 2023 в 20:47 2421 0

Светлина за Украйна

Снимка БНТ

Гледайте филма на 10 февруари от 22:00 ч.

На 10 февруари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика „В кадър“ гледайте филма „Светлина за Украйна“.

От новия телевизионен сезон поредицата „В кадър“ е с нов ден и час на излъчване – в петък след „Панорама“.

Документалният филм „Светлина за Украйна“ – с автор Мария Чернева, монтаж Ара Хугасян, редактор Тоня Димитрова – проследява няколко доброволци, които доставят помощи за Украйна. Сред тях е и журналистката от Българската национална телевизия Мария Чернева.

По пътя на хуманитарния конвой „Светлина за Украйна“ разкрива истории от войната – за бесарабски българи, които се бият на фронта, за майка и сина ѝ Серьожа, който прекарва 10 месеца като военнопленник след сраженията на Змийския остров, за полка „Азов“ и битката за Ирпин, за това как украинците посрещат като чудо всеки доставен от България генератор и как светлината, донесена от България, дава сила да продължи отбраната срещу руската агресия.

С документалния филм „Светлина за Украйна“ Българската национална телевизия поставя началото на специална поредица в новините и актуалните предавания на медията, посветена на първата година от войната на Русия срещу Украйна. Събитието, което преобърна световния ред, доведе до промени в икономиката и енергетиката, като беляза дори обществата в Европа, ще бъде отбелязано със серия от репортажи, интервюта и дискусии.

Проектът „Войната, която ни промени“ ще приключи с едночасов документален филм от поредицата „В кадър“ на Александър Марков. Единственият български журналист, който беше в Мариупол в периода от 20 до 25 февруари, когато войната на Русия срещу Украйна започна и беше предадена на живо в ефира на БНТ, ще разкаже личните истории на обикновени хора, с които се срещна в различни точки на Европа. Именно през техните свидетелски разкази ще видим как войната преобръща съдби и учи хората да оцеляват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови