Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фейсбук групите с най-много руска пропаганда са за фенове на Радев, БСП и Нинова

"Възраждане" също са в списъка, но са по-надолу в класацията на изследователския проект на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания

OFFNews 18 октомври 2022 в 11:31 2130 0

Снимка Фейсбук

Русофилски групи, привърженици на президента Румен Радев и подкрепящи Корнелия Нинова, са сред групите, които разпространяват най-много руска пропаганда у нас. В списъка има и групи на "Възраждане", но те са по-надолу в класацията.

Това съобщи пред БНР главният редактор на списание "Критика и хуманизъм" Вероника Димитрова във връзка с изследователски проект на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания за каналите на осъществяване на руска пропаганда в България. Мониторингът по проекта се осъществява със собствени средства.

Според изследователския проект най-много руска пропаганда се разпространява в русофилските групи, следвани от групите на привърженици на президента Румен Радев, а на трето място са такива на привърженици на БСП и лидера на партията Корнелия Нинова. Регистрират се и групи на "Възраждане".

Наблюденията са върху отворени групи в социалната мрежа, в които не е нужно "да се влиза под прикритие" с фалшив профил. По думите на Димитрова тези групи основно препубликуват линкове, готови снимки и видеа и много рядко става въпрос за оригинални статуси и визуални материали.

"Това показва, че тези групи не произвеждат съдържание, а просто разпространяват. Определено става въпрос за "отвличане" на лявото в посока пропаганден наратив. Другото важно е, че като цяло се отвлича и недоволството. Те се опитват да канализират недоволството, като го превърнат не в гражданско действие, а в пропаганден, конспиративен наратив", обясни тя. 

Вероника Димитрова разказа, че голяма част от групите не са привърженици на конкретни политически партии и лица, а просто се обявяват "против". Тя даде пример с това как в такива публикации "лошият Запад" се заменя с "ЕС", който е опонент и враг на Русия.

Главният редактор на списание "Критика и хуманизъм" обясни, че руската пропаганда се хваща през ключови думи като: денацификация, руския свят и т.н. "Става въпрос за една ключова нишка, която се възпроизвежда, без възможност за опозиция и лична интерпретация", каза още Вероника Димитрова.

Вчера от АЕЖ-България съобщиха, че според последното им проучване автоцензурата в медиите се повишава, а външният натиск идва най-често от политиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews