Емил Кошлуков обеща и новини на руски по БНТ. После и на други езици

OFFNews 21 юни 2023 в 19:01 5837 5

Емил Кошлуков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Емил Кошлуков

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обеща националната телевизия да пусне новини и на руски език, след като в понеделник пусна новини на украински

В официалния си профил във фейсбук Кошлуков написа, че БНТ е обществена телевизия, която "отразява всички гледни точки, няма политически пристрастия и дава думата на всички участници в обществения живот".

По думите му позициите за и против Русия, Украйна, войната, джендър идеологията, както и всички останали линии на остро разделение в общественото мнение ще продължат да намират място в ефира, защото те отразяват новините, а не ги създават.

"И да, ще имаме и новини на руски. Общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни", категоричен е Кошлуков.

Той обяснява още, че БНТ излъчва новини на турски (видео в ефир и на сайта), на украински (видео на сайта) и на английски (само текст).

"Предстои да пуснем новини на сръбски, английски и румънски (видео на сайта ни), вероятно и на още езици по-късно. Радио България има новини на сайта си (само текст) на всички тези езици, плюс немски, руски, гръцки, испански и други, без украински", пише директорът на телевизията.

Емил Кошлуков обяснява, че идеята е, от една страна, нашите български общности в чужбина да могат да гледат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот.

"Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ", посочва той.

По думите му е по-добре да чуят новини от БНТ, отколкото от съмнителни източници: "И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната".

След като БНТ започна да излъчва онлайн новини на украински, от посолството на Украйна благодариха за подкрепата на временно разселените граждани.

Неочаквано обаче бе, че новината не бе анонсирана от телевизията и медиите разбраха за нея от мрежите - когато украинското посолство сподели на фейсбук страницата си линк към сайта на БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

5

cdk23

21.06 2023 в 22:22

Лекето до кога ще продължава да ни показва среден пръст?

9347

3

Анализи

21.06 2023 в 20:21

Кошлуков не става за тази работа..

2073

2

Johnny B Goode

21.06 2023 в 19:39

Не ми е ясно защо тези си мислят, че някой под 60 години им гледа скапаната телевизия. Да пускат турските и индийските сериали и да си ходят в къщи всички.
Освен за усвояване на малко обществени средства за наши хора, тази телевизия за нищо не служи.

1915

1

Читателка

21.06 2023 в 19:16

На планетата Земя се говорят около 6000 езика... Аз ги искам всичкиТЕ!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки