Екатерина Генова: Чувала съм, че така са освобождавали хора от БНТ по тоталитарно време

Мая Младенова 30 март 2018 в 21:47 21262 0

Снимка БНТ

Екатерина Генова

"Приемам, че всеки нов директор има право да назначи свой екип. Но съм изненадана от начина, по който това се прави – без разговор и далеч от етичните и колегиални взаимоотношения. Чувала съм, че така са махали хора по тоталитарно време. Последният пример, който помня, за подобно грубо освобождаване, беше отстраняването на Нери Терзиева като шеф на Ефир 2 от Хачо Бояджиев."

Така бившият вече директор на дирекция "БНТ Свят и региони" коментира пред OFFNews отстраняването си от поста.

Генова си тръгва от "Сан Стефано" 29 след близо 30 години в националната телевизия.

"Днес написах на колегите, с които близо 7 години градихме БНТ 2, че им благодаря, защото повярваха в професионалната кауза БНТ 2 и работиха за нея! Горда съм с това, което постигнахме заедно и което остава в биографията на БНТ и на всеки от нас", казва още Екатерина Генова. 

Тя се разделя не само с директорския пост на двата канала БНТ Свят и БНТ 2, но и със самата телевизия. "Не оставам в БНТ и не бих искала да съм съучастник в хаотичните и доста демодирани промени в програмата на БНТ 2. Вместо регионални новини и актуални информационни предавания от регионите, БНТ 2 ще предлага телевизионен театър от 60-те и 70-те години на миналия век, а новините „По света и у нас“ ще се излъчват едновременно по всички канали. Доста странна идея", добавя журналистката.

"В новините и предаванията на БНТ 2 отваряхме нов информационен прозорец към живота и проблемите на хората в регионите. Сега този прозорец рязко ще се затвори, без проучване на нагласите на аудиторията. Чудесно е да има културно образователен канал, но защо да е за сметка на регионализма, характерен за обществените телевизии в Европа", пита тя.

Според нея концепцията при кандидатстване за генерален директор не може да отмени изискването на Закона за радио и телевизия за създаване на регионална програма.

"Въпреки всичко се надявам, че сегашната програмна политика на закриване в БНТ някой ден ще отстъпи място на политика на създаване и надграждане. Защото зрителите на БНТ го заслужават", казва още Екатерина Генова.

Сред постиженията на двата профилирани канала тя посочва излъчваните всекидневно програми от 5 различни града по БНТ 2, кампаниите като "Да върнем блясъка на храма" и "Купувам българското", рубриката "Търси доброто", танцовото риалити "Надиграй ме", регионалните новини в 21 часа, Коледното матине и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови