ЕК прави общоевропейски регистър за собствеността на медиите

Мая Младенова 27 септември 2021 в 16:32 1855 0

Снимка Pixabay

Европейската комисия обяви старта на общоевропейски проект за наблюдение на собствеността на медиите - Euromedia Ownership Monitor.

Обзорът ще е координира от Залцбургския университет и ще предоставя данни за медийната собственост във всяка държава.

Освен това систематично ще бъдат оценявани правни рамки в страните членки по отношение на медиите и ще се идентифицират възможните рискове за прозрачността на собствеността на медиите.

„Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС. Това не е допустимо, защото в условията на демокрация хората заслужават да знаят кой им предоставя информация. Този нов инструмент ще спомогне за разбирането на медийния пазар и бъдещи политически инициативи", коментира зам.-председателят на ЕК по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон допълва, че ЕК е решена да представи нови инициативи като закона за свободата на медиите и да увеличим подкрепата си за проекти за насърчаване на прозрачността в сектора.

Euromedia Ownership Monitor ще бъде в основата на оценката на политиките и регулаторните мерки и инициативи, насочени към подкрепа на свободата и плурализма на медиите, поясняват от комисията. Т

Размерът на подкрепата от ЕС за проекта е 1 милион евро, а проектът се очаква да продължи до септември 2022 г. Бенефициерите на този пилотен проект са избрани след покана за представяне на предложения, насочена към заинтересованите страни, работещи в областта на свободата и плурализма на медиите на европейско, регионално и местно равнище. Освен това през следващите седмици ще бъде публикувана втора покана за представяне на предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови