Дойче веле ще съкрати поне 100 служители до края на годината заради големи разходи

Според германския профсъюз ''Верди'' 300 души, работещи основно на свободна практика, ще загубят работата си

OFFNews 18 март 2023 в 10:15 2261 0

Централата на Дойче Веле в Бон

Снимка Дойче веле

Централата на Дойче Веле в Бон

Държавно финансираната германска електронна медия "Дойче веле" планира да съкрати около 100 служители на пълен работен ден до края на годината, в опит да намалят разходите си, тъй като се пренасочва към цифрови платформи, предаде ДПА.

Вчера "Дойче веле" обяви пакет от мерки, които включват превантивни спестявания и пренасочване на бюджета от към дигитални платформи и регионални езици. Говорител на медия съобщи, че над 100 щатни бройки ще бъдат съкратени в Берлин и Бон и че общо ще бъдат засегнати 200 служители.

Този ход беше критикуван от германския съюз на журналистите и от профсъюза "Верди". Кристоф Шмиц от националния изпълнителен комитет на синдиката, настоя за незабавно спиране на въведените мерки, тъй като не е ясно дали финансовите ограничения въобще ще се материализират. Според "Верди" не 200, а до 300 души, които работят основно на свободна практика, ще загубят работата си тази година.

ДВ се финансира от федералния данъчен бюджет, но работи независимо от правителството. През 2022 г. ДВ е получила над 400 милиона евро. В конкуренция с много други международни електронни медии, тя цели да осигури медийно присъствие на Германия в света и да насърчава по-доброто разбирателство в страната. Предлагат се телевизионни програми, радио програми и материали на сайта на ДВ на много езици.

В свое изявление от медията признаха, че федералният бюджет за 2024 г. още не е определен, но че компанията "трябва да вземе превантивни мерки". ДВ изтъкна, че тази "нова ориентация" налага постепенно намаляване на линейната телевизионна програма и пренасочване на ресурсите към дигитално излъчване на регионални езици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови