Депутатите решават проблема с мандатите в СЕМ

ОFFNews Последна промяна на 03 май 2018 в 14:41 11894 1

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и други депутати са внесли в деловодството на Народното събрание промени в Закона за радиото и телевизията. Текстовете касаят процедурата за назначаване на членове в Съвета за електронни медии (СЕМ).

Регулаторът се състои от петима членове, като от тях трима са парламентарна квота, а двама - президентска. Проблемът е, че Народното събрание обновява квотата си през 2 години, а президентът - през 3 години. Въпреки това в закона е записано, че решението на парламента и указът на държавния глава за определяне на членове на СЕМ влизат в сила едновременно.

Предложението на народните представители е двете решения да не влизат в сила едновременно, а квотите да се обновяват независимо една от друга. 

Миналата година президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд (КС) именно заради това едновременно влизане в сила на избраните от двете квоти. Причината за това, че президентът сезира КС е, че след 2 месеца през юли изтича мандата на един от членовете на медийния регулатор от неговата квота. А ако законът не се промени, той ще трябва да чака да и парламента да си обнови някой от членовете в СЕМ. Други мандати, които да изтичат скоро, обаче няма.

Такъв беше казусът с бившия говорител на МВнР Бетина Жотева. През 2015 година изтекоха мандатите на двама от членовете на СЕМ- един от президентската и един от парламентарната квота. Тогава Росен Плевнелиев предварително беше обявил, че предлага Жотева, парламентът обаче се забави с избора на нов член.

Така въпреки че Жотева беше избрана от държавния глава за член на регулатора, тя остана почти година извън СЕМ, чакайки Народното събрание да попълни своята квота.

За да не се стига до такива казуси, президентът миналата година сезира КС, а преди месец съдът допусна за гледане по същество на искането на президента. Все още обаче КС не се е произнесъл дали този текст от Закона за радиото и телевизията е противоконституционен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови