ДБ алармира Минеков, че продават сградата на Минната дирекция в Перник

OFFNews 06 октомври 2022 в 16:01 1805 0

Минна дирекция

Снимка Фейсбук група История и забележителности на България

Сградата на Минна дирекция

Отворено писмо до министъра на културата Велислав Минеков са изпратили партиите от "Демократична България - обединение" (ДБО) в Перник, съобщиха от коалицията. Те изразяват тревога от обявената на публичен търг продажба на сграда на Минната дирекция в центъра на Перник, която в момента се ползва от мината и "Топлофикация".

Активистите припомнят, че сградата е било подарена на настоящия ѝ собственик чрез приватизационна сделка. Минната дирекция е символ за всеки жител на Пернишко, в региона няма фамилия, която по един или друг начин да не е свързана с историята на мината, пише в писмото.

През годините по фасадата на сградата частично бе подменена дограма в противоречие с практиките за запазване облика на културните паметници, а днес е рекламна площ на търговска фирма, твърдят от "ДБО".

Към настоящия момент сградата не е достъпна за обикновени посетители.

"Във връзка с предстоящата публична продан открито Ви призоваваме за активно търсене на решение, в резултат на което сградата да отвори врати за перничани и гостите на града", настояват от коалицията. Според тях в настоящия момент и Градската художествена галерия, и Регионалният исторически музей не заемат достатъчно представителни площи и не представят подобаващо историческото и културното наследство на миньорския град.

Активистите призовават сградата да се превърне в действащо културно средище, което едновременно да пази спомена за ролята на "Мини - Перник" в развитието на България като модерна европейска държава.

НАП обяви за продажба на търг с тайно наддаване при начална цена 7 151 043 лв. емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция. Построена е през 1932 година, външното оформление е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. Зданието е недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник", припомня БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!