Дългоочакваният старт на новото високотехнологично студио на bTV ще е на 1 юни (снимки)

Новаторският проект е най-мащабният в историята на телевизията и уникален за Централна и Източна Европа, обяви медията

Мая Младенова 28 май 2019 в 19:45 6917 0

Снимка bTV

Дългоочакваният старт на новото високотехнологично студио на bTV ще е на 1-ви юни.

От началото на следващия месец в него ще бъдат представяни новините по по-динамичен и интерактивен начин, съобщиха от телевизията.

Студиото е с новаторски дизайн и включва едни от най-модерните технологии в сферата. Новият 360-градусов сет ще бъде внедрен на 19-я рожден ден на bTV първоначално във всички емисии новини, спорт, прогноза за времето и предаването „Тази сутрин“. От новото студио ще се излъчва и финалът по bTV Action на УЕФА Шампионска лига, с историческия сблъсък между  Ливърпул и Тотнъм.

„Новините и актуалните предавания на bTV са гръбнакът на нашата програма и съм щастлив, че на рождения ден на телевизията даваме старт на иновация в дизайна и архитектурата, която е уникална за Централна и Източна Европа. Правим това в полза на милионите ни зрители, които са избрали bTV като своя първостепенен източник на информация. Новото ни студио е и най-мащабният технологичен проект, внедрен в bTV от самия старт на телевизията. Изключително горди сме, че скоро нашите зрители ще могат да проследяват новинарското и актуално съдържание, на което се доверяват най-много, по още по-лесен и разбираем начин, на всички платформи“, коментира Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Новото студио е създадено от една от най-титулуваните компании за дизайн и архитектура в света - Veech x Veech, съобщават от телевизията. Създателите ѝ имат богато портфолио от проекти като основни студийни комплекси за телевизионно излъчване и продукционни помещения, студиа за медийно съдържание с добавена реалност, многофункционални нюзруми и др. Сред проектите им са Al Jazeera Shard Tower Newsroom в Лондон; студийните комплекси на Al Jazeera Network и AJA Newsroom в Катар; медийният и комуникационен център на ORF – Austrian Broadcast Corporation и др.

„За нас новото студио е мястото, където се срещат журналистиката, новите технологии и съвременният дизайн. През последните пет години в редакцията тече процес на интеграция между всички предавания и платформи. Това е и основата, на която са подчинени обликът и функционалностите на новото студио",  коментира Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group. 

Сетът на студиото включва 11 видеостени с различни размери, 7 от които са с 4K резолюция, а една от тях е тъч скрийн. Технологията за добавена реалност, която bTV вече внедри в студиото си. Четири камери с уникалните за България 4K сензори и кран ще бъдат част от иновациите. Студиото ще работи и с енергийно ефективно LED осветление от последно поколение, което изисква по-малко електричество и климатизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови