Член на СЕМ не хареса нито една концепция в конкурса за БНТ

Мая Младенова 16 август 2017 в 14:36 5015 3

Снимка БГНЕС

Мария Стоянова

Мария Стоянова не даде гласа си за нито една от концепциите на кандидатите за генерален директор на БНТ.

Това стана ясно след днешното гласуване в регулатора, на което петимата членове разгледаха един по един кандидатите и трябваше да преценят дали да ги допуснат до изслушване. На всички кандидатури Стоянова е гласувала с "въздържал се" (вижте мотивите й по-долу). В резултат на вота отпаднаха трима души (Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радостлав Главчев), а на финалния етап отиват шестима - Емил Кошлуков, Валери Тодоров, Константин Каменаров, Сашо Йовков, Иван Гарелов и Тома Иванов.

След днешния вот обосновано може да се предположи, че Стоянова, която допреди няколко месеца председателстваше СЕМ, няма да подкрепи нито един от кандидатите на финалното гласуване. То ще се проведе на 22-ри или 23-и август след публичните презентации на кандидатите.

Пред OFFNews Мария Стоянова мотивира вота си с факта, че в нито една концепция не е открила отговор на важния въпрос как ще се осигури висок стандарт за качество на съдържанието. За двама от кандидатите тя е имала и допълнителен мотив - "агентурно минало и дейност в телевизия на политическа партия". Макар да не уточни поименно кого визира, става ясно, че това са Иван Гарелов и Емил Кошлуков.

"Подходих към конкурса, за който СЕМ се готви дълго и съобразно европейски стандарти, с ясното съзнание, че става въпрос за избор на българския колега на ръководителя на британската тв, еталон за обществените медии - БиБиСи (BBC), на германските А Ер Де (ARD) и Цет Де Еф (ZDF), на българския представител в Европейския съюз за радио и телевизия И Би Ю (EBU), коментира Мария Стоянова пред OFFNews. - С това разбиране търсих в концепциите отговори на въпросите, които стоят пред обществените медии в Европа: как ще се осигури за в бъдеще висок стандарт за качество на съдържанието, убедително ли е легитимирано финансирането, как ще се отговори на изместването на медиялната комуникация в интернет.

Давам си ясна и сметка за това, че новият генерален директор ще застане начело на медията-домакин на българското председателство на ЕС. За мое голямо съжаление, концепциите не дават представа за идеите на кандидатите по изброените предизвикателства. Опасявам се, че те ще бъдат претоварени с голямата задача да насочат адекватно БНТ през следващите три години. По отношение на двама от кандидатите се въздържах и по допълнителни причини - агентурно минало, а и дейност в тв на политическа партия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

16.08 2017 в 16:17

Някъде прочетох, че конкурсът за шеф на БНТ се провежда само, за да може накрая СЕМ да реши, че не одобрява никой и да си остане сегашната шефка, явно удобна на управляващите за още неопределено време. Вече и аз мисля така, като гледам тая какви ги ръси.