Червена линия: ето кои са наградените за журналистика срещу корупцията за 2022 (видео)

Антикорупционният фонд обяви носителите на ''Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията''

OFFNews 09 декември 2022 в 18:07 2037 1

АКФ обяви носителите на Червена линия: награди за журналистика

Снимка acf.bg

Антикорупционният фонд обяви носителите на Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията

На специална церемония в Международния ден за борба с корупцията Антикорупционният фонд обяви носителите на наградите „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията за 2022 година.

Журито на наградите с председател доц. Георги Лозанов, преподавател по журналистика и медиен експерт, и членове: Светлана Джамджиева, главен редактор на Клуб Z, Калин Манолов, журналист, адвокат Стоян Мадин и Стефан Кръстев от екипа на АКФ, разгледа 36 номинации на журналисти във всички категории на конкурса.

Журито присъди 6 награди:

Голяма награда за журналистическо разследване получава Генка Шикерова от „Свободна Европа“ за поредица от материали, представящи слабоизвестни факти по няколко емблематични случаи: избягването на данъчно облагане от „Лукойл Нефтохим Бургас“, овладяването на границата при ГККП „Капитан Андреево“, схемите за нагласени търгове в продажбата на дърва за огрев и неяснотите в биографията на служебния енергиен министър.

Специална награда за журналистическо разследване получава Ивайло Станчев от „Капитал“: за поредица материали, повдигащи съмнения за конфликт на интереси, нагласени обществени поръчки и злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй“. 

Награда за регионална журналистика получава Лалка Димитрова от „Дарик“ – Бургас: за разкриване на регионалните измерения на проблем с европейско значение – липсата на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи закрила.

Награда за утвърждаването на върховенство на правото получава Полина Паунова от „Капитал“: за поредица от материали, които систематично осветяват практики в разрез с върховенството на правото по високите етажи на властта. 

През 2022 г. журито връчва и Специална награда за утвърждаването на принципите на върховенство на правото: на Татяна Ваксберг, „Свободна Европа“, за поредица публикации, които популяризират основни понятия от сферата на международното хуманитарно право, отнесени към войната в Украйна. 

Награда за млад журналист получава Кристиян Юлзари: за оригинално и задълбочено разследване на съмнения за злоупотреби при разпределянето на средства за развитие на младежки дейности от страна на Министерството на младежта и спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови