Червена линия: ето кои са наградените за журналистика срещу корупцията за 2021 (видео)

OFFNews 09 декември 2021 в 20:40 3355 0

На специална церемония в Международния ден за борба с корупцията Антикорупционният фонд обяви носителите на наградите „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията за 2021 година.

Журито на наградите с председател Биляна Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, и членове доц. Светлана Божилова, Факултет по журналистика, Софийски университет, Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, Николай Стоянов, журналист в „Капитал“ и носител на наградата „Червена линия 2020 за журналистическо разследване“ и Стефан Кръстев от екипа на АКФ, разгледа 35 номинации на журналисти във всички категории на конкурса.

Журито присъди 6 награди:

Голямата награда за журналистическо разследване получава Миролюба Бенатова, ТВ1, за разследването ѝ на източването на Националната Здравноосигурителна каса чрез фалшиви хоспитализации в болница „Лозенец“.

Специалната награда за журналистическо разследване получава Генка Шикерова, Свободна Европа, за разследването ѝ на систематичното изсичане на българските гори и взаимодействието между общински власти и бизнес. 

Наградата за утвърждаване на върховенство на правото получава Борис Митов, Свободна Европа, за задълбочените му и последователни усилия за разкриване на зависимостите на съдебната, изпълнителната и законодателната власт. 

Журито присъжда и Специална награда за българския принос към глобалното разследване „Досиетата Пандора“ на екипа на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни Bird.bg 

През 2021 година журито връчва две Награди за млад журналист: Виктория Симеонова от Господари на Уеба (gospodari.com) е отличена за разследването ѝ на финансовата измама „Глобъл маркет“, разработено и поднесено на достъпен за широката аудитория език. 

Николай Марченко от Биволъ получава другата награда за материала си, осветяващ порочните практики на Агенцията за бежанците по отношение на потърсилия закрила в България руски гражданин Евгений Чупов. 

Журито прави и две специални отбелязвания:

На Дамяна Велева, Свободна Европа, за задълбочено проучена и оригинално представена тема в материала ѝ „В облака около закона“. Стотици села в България не плащат за вода“.

На Екипа на БНР – Бургас - за поредицата му авторски материали на регионални теми с голямо обществено значение.

АКФ връчва наградите „Червена линия“ за втори път и от фонда уточняват, че това e дългосрочно усилие за развитието на общността на антикорупционна журналистика.

„Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики. Надяваме се и че с фокуса, който насочва към работата им, наградата „Червена линия“ допринася и за защитата на журналистите – защото тези от тях, които работят за разкриване на истината, често имат множество неприятели. Важно е да се знае, че те не са сами – на тяхна страна е една голяма общност от граждани, които не приемат корупцията за нещо нормално“ - заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!