БТА вече има и пресклуб в Силистра

OFFNews 20 ноември 2022 в 16:19 1157 1

пресклуб

Снимка БНР

БТА отвори пресклуб в Силистра.

Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) бе открит днес в Силистра.

Водосвет отслужи Доростолският митрополит Яков. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител Николай Неделчев и кметът на общината д-р Юлиян Найденов прерязаха лентата в присъствието на представители на държавната и местната власт, ръководители на институции, журналисти и приятели на БТА.

„БТА открива най-далечния си спрямо столицата национален пресклуб в България. Откриваме го на знаменателен за Силистра ден, в който почитаме паметта на Свети Дасий Доростолски, който е първият Христов мъченик по днешните българските земи, осъден на смърт през 292 година, каза Вълчев.

Той допълни, че през 2023 година предстои да бъдат открити пресклубове в Кърджали, Монтана, Перник, Разград и Смолян. Така БТА вече ще има видимо присъствие във всички областни градове, подчерта Кирил Вълчев.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов посочи, че отдавна градът заслужава да има пресклуб на БТА. „Убеден съм, че за журналистите, които работят в БТА, водещи ще са добрите новини“, заяви д-р Найденов.

Откриването на пресклуб на БТА в Силистра стана възможно, след като на 14 септември беше подписан договор между генералния директор на БТА и кмета на Силистра, според който общината безвъзмездно предоставя на агенцията помещение на ул. "Христо Смирненски" № 2.

БТА има свои пресклубове в София, в повечето областни центрове в страната и извън пределите на България - в Босилеград (Сърбия), в Тараклия (Молдова), в Скопие (Република Северна Македония) и в Букурещ (Румъния).

Първият кореспондент на БТА в Силистра е Георги Александров Ивчев. Той е завършил журналистика в Софийския университет през 1957 година. От лятото на същата година до 1959 година е щатен кореспондент на Българската телеграфна агенция в новообразувания Силистренски окръг. Той е дългогодишен редактор в печата и в Българското национално радио. Автор е на 10 книги.

След него кореспонденти на БТА са Димо Иванов (щатен от 1959 до 1960 година) и Андрей Андреев (нещатен) - журналисти в местния вестник "Силистренска трибуна", Енчо Енчев (щатен кореспондент от 1971 до 1986 година) - автор на поетични книги, главен редактор на вестниците "Силистренска трибуна" и "Нова Силистренска трибуна", Пеню Николов Пенев - от 1986 до 2022 година. Сега кореспондент на БТА е Александър Леви. Кореспондент на БТА в Силистра за кратко е бил и Петко Бочаров. От 1960 до 1971 година няма щатен кореспондент на БТА в Силистра.

Първият офис, в който БТА се помещава до 2017 година, е даден през 1974 година от Община Силистра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!