БСП се обяви за отпадане на такса телевизия

OFFNews 19 септември 2019 в 17:33 3559 0

БСП не само че не иска да бъде въвеждан "данък" телевизия, но настоява за отмяна на този вид такса, която е включена в ЗРТ, въпреки че никога не е събирана. Това обяви червеният депутат Крум Зарков на профила си във фейсбук.

Освен това Столетницата подготвяла конкретни предложения, които да защитят свободата на словото и независимостта на обществените медии - БНТ и БНР.

Ето цялата позиция на Зарков: 

Във връзка със спекулации, че БСП предлагала “данък” телевизия заявяваме, че истината е точно обратната. В момента Законът за радиото и телевизията предвижда такава такса и ние работим по законопроект, с който тя да бъде отменена. Всъщност такава такса не се е събирала никога, въпреки че е предвидена още през далечната 1998 г. Причината да повдигнем въпроса е кризата в обществените медии БНТ и БНР. По закон от 1-ви януари 2020 г. тези медии трябва да се финансират изцяло от Фонд “Радио и Телевизия” към СЕМ. Такъв Фонд не е конституиран, въпреки че създаването му е предвидено преди 20 години. Въпросът е с какви пари ще оперира Фондът. Нашият отговор е - чрез бюджета, а не с такса. Съществуването на Фонда не е важно толкова от финансова гледна точка, колкото като гарант за независимостта на тези медии. Продължаваме дискусиите с експерти по темата и ще излезем скоро с конкретни предложения, които да защитят свободата на словото и съществуването на обществени медии, без да натоварват допълнително българския данъкоплатец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови