Брутална цензура в МФ: Асен Василев иска да говори само пред журналисти, които му харесват

OFFNews 30 юни 2023 в 17:47 12801 17

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев.

Министерството на финансите (МФ) разпространи абсурдни изисквания за това кои журналисти могат да отразяват дейността на ведомството на Асен Василев.

По своя характер те не представляват нищо по-различно от брутална форма на цензура.

Според официално уведомление до медиите МФ вече ще допуска до събитията си само "акредитирани журналисти". Ведомството си представя това да са репортери, "които са ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика и редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството".

Въпросните изисквания са повече от субективни и подлежат на разнопосочно тълкувание и интерпретации. Интересно е как МФ ще преценява степента на ангажираност с финансовата тематика на всеки отделен журналист, а още по-интересно е какво се има предвид под "редовно" да предоставят новини и информация за дейността на МФ - веднъж на седмица, веднъж на месец и веднъж годишно все е редовно!

Медийните пиар гурута на Асен Василев искат от журналистите да предоставят до 15 юли и документи:

писмено заявление на бланка на медията, подписано от ръководителя, представляващ медията, и подпечатано с печата на медията. Заявлението съдържа данни за фирмата, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес;

в писмото следва да се посочат трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика; телефони за връзка, електронна поща, адрес за кореспонденция; номер на журналистическата карта.

Освен това от МФ посочват, че телевизионните, печатни и електронни медии могат да акредитират до два екипа, които включват репортер и оператор/фоторепортер, а за телевизиите - и технически лица.

За телевизионните, печатни и електронни медии се допуска еднократна акредитация, при отсъствие на постоянно акредитираните екипи, след предварително подаване на заявление на имейла на дирекция ВОП [email protected], съдържащо трите имена и номер на журналистическа карта на репортер, фоторепортер, оператор, техническо лице, пишат още от ведомството.

Оттам уточняват и че до събитията, организирани от МФ, няма да бъдат допускани журналисти без акредитация.

Журналисти, които не са акредитирани към МФ и които желаят да зададат въпроси към министъра на финансите, могат да го направят в рамките на посещенията му в Народното събрание, посочват още от министерството на Асен Василев.

Практика само акредитирани журналисти да отразяват събития на държавно ведомство в България няма. Зад подобно изискване прозира опит за цензура - репортери, които задават неудобни въпроси, да нямат достъп и да не могат да задават въпроси на харвардския министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

19

AntiZ

01.07 2023 в 18:34

Борисов, козируваш и изпълняваш ти! И ако си се справил, ти плащат копейки. Тук вече не останахте тролове. А и полезните идиоти всички ви разбрахме. Направи си нов акаунт като не използваш име на изпаднал банкянски примат и пак ела! Току-виж се получило?!

723

17

user4eto

01.07 2023 в 15:59

След като има блогъри които пишат глупости лъжейки, че са журналисти(а.к.а мечо) както и жълти журналя като тези от пик и бнт на кошлука, които обслужват нечии чужди интереси, трябва да има контрол.
Имаш акредитация - работиш.
Не виждам нищо нередно.

75

16

230 млрд баксов

01.07 2023 в 09:45

И къде тука е бруталната цензура?
Събитията организирани от МФ са за журналисти а ПИК, ДРИС и вездесъщия караКолев могат да си задават въпросите при посещенията на министъра в Народното събрание.
Как иначе да се повиши финансовата култура след като дори бившата финансова министърка Роси Фалита ежедневно облъчваше хората с финансови апокалипсиси.

1000

15

Non-Indifferent

01.07 2023 в 09:07

Уважаеми, журналисти от Off News, защо е това бомбастично заглвие!? Много добре знаете, че повечето организации и институции изискват акредитация на журналистите при прес конференции! Дори и на художествени изложби или при посещение на музеи се изисква акредитация! На изпадайте на нивото на жълтата преса като "Блиц", "Шок" и прочие "медии"!

2000

14

muxata

01.07 2023 в 05:59

Зависи как го погледнеш, от това което е описано изглежда, че Василев не иска да си говори с лайци и жълтурковци, и като нямат професионалисти в дадената област медиите го обръщат на цензура

10212

12

Човека

01.07 2023 в 00:56

Ще сложа един бадж и ще ходя в министерство на финансите да ги питам кой с кого се е държал под ръка. Просто обичам слободата на слоото.

1035

11

Niko Kolev

01.07 2023 в 00:01

А ето как е в Еврокомисията:
https://commission.europa.eu/about-european-commission/contact/press-services/media-accreditation/annual-media-accre ditation-eu-institutions_en

P.S. Копирайте линка в браузъра.

89

10

bat.galin

30.06 2023 в 23:59

без мисирки - това е !
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика