БНТ се отказа от 'Евровизия 2019'

OFFNews 15 октомври 2018 в 13:05 6058 0

БНТ няма да излъчи представител в предстоящото издание на конкурса "Евровизия", съобщиха от националната телевизия за OFFNews.

Малко по-рано такава информация се появи в социалните мрежи, като един от източниците бе член на група "Екуинокс", която ни представи миналата година.

Решението да не участваме в "Евровизия 2019" е взето от Управителния съвет на БНТ. Мотивът е финансов - "оптимизиране на публичните разходи". Конкурсът ще се проведе през май 2019 г. в Тел Авив, Израел.

"През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, коментират от "Сан Стефано" 29 в официално изявление. - Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание, допълват от БНТ. 

Решението се отнася до конкурса през 2019 г. Не се уточнява дали телевизията дългосрочно се отказва от надпреварата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови