''БНТ представя'' филм за Йордан Радичков

„Бялата сцена на Радичков“ - новият епизод на документалната поредица разказва за театралното творчество и живота на големия български писател, сценарист и драматург

OFFNews 15 март 2022 в 19:08 2632 0

Тази сряда, 16 март, от 21 ч., поредицата „БНТ Представя“ по БНТ 1 се впуска в „белите преспи“ на театралното творчество на Йордан Радичков с филма „Бялата сцена на Радичков“. Там, където присъстват всички негови представи за човека и света и където присъства невидимото – онова, което не можеш да пипнеш, но което винаги гледа от сцената… или към сцената.

„Правеше ми много силно впечатление в театъра, че ако една фраза аз я напиша и читателят я прочете и то остане само фраза, произнесена между нас двамата, тя има някакъв определен малък ефект. Обаче в театъра - ако има 800 души в салона, тя 800 пъти увеличава своето въздействие, тя може да бъде като взрив, хвърлен в залата. Театърът - мисля, че той е необходим на всички ни… И аз мисля, че в театъра може да се види и играта, и въображението на народната душа.“ , споделя Йордан Радичков.

В „Бялата сцена на Радичков“ зрителите ще видят Методи Андонов - режисьорът, който първи разкрива на Радичков магията на театъра. Във филма участва и театроведът проф. Николай Йорданов, който разказва за емблематичната постановка на Йордан Радичков „Суматоха“, чиито текстове не спират да вълнуват режисьорите и публиката със своята парадоксална и дори фантастична образност от първото ѝ представяне през 1967 г. до днес. В документалния филм участват още проф. Иван Добчев, проф. Маргарита Младенова, проф. Ивайло Христов, Георги Мамалев, Валентин Тенев, проф. Александър Грозев, Кирил Кавадарков. Те си спомнят за срещите с Йордан Радичков, неговото деликатно присъствие по време на репетициите и най-важното – за работата с тези уникални Радичкови театрални текстове, които крият послания дори в ремарките си. Сценарист и режисьор на „Бялата сцена на Радичков“ е Димитър Шарков.

Гледайте поредицата „БНТ представя“ в сряда от 21:00 ч. по БНТ 1

За поредицата

„БНТ Представя“ е портретна документална поредица, в която ви срещаме с някои от най-емблематичните имена на българската история, духовност и култура. Уникален архив и вълнуващи изповеди, пътешествие из богатия творчески път на най-известните български актьори, режисьори, музиканти, писатели и др.

Повече за предаването: https://bnt.bg/news/bnt-predstavya-284010news.html

YouTube Channel®: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGCzxbT2dltwMuBJ_NcSFoNnlf9tIQUiT

Facebook: https://www.facebook.com/BNTpresents/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!