Би Би Си може да отстрани шестима репортери след антиизраелски публикации (обновена)

Стотици излязоха на протест пред централата на медията в Лондон заради отказа ѝ да нарича убийците от Хамас ''терористи''

Александра Маркарян 17 октомври 2023 в 17:48 3480 1

BBC News

Снимка pexels.com

BBC News

Най-малко шестима репортери на Би Би Си Arabic са заподозрени в нарушение на строгите разпоредби на Британския орган за радио и телевизия относно безпристрастното отразяване, твърдят оттам. Те са публикували постове в подкрепа на терористичната организация "Хамас" в социалната мрежа Х и са харесвали други подобни постове.

"Разследваме този въпрос спешно. Приемаме твърденията за нарушаване на нашите редакционни и медийни насоки в социалните мрежи с най-голяма сериозност и ако и когато установим нарушения, ще действаме, включително ще предприемем дисциплинарни мерки" - уверяват от Би Би Си, цитирани израелски медии днес.

Въпросните постове са премахнати към този момент, но Daily Telegraph съобщава, че в тях "Хамас" е сравнена с борци за свобода. Терористичната атака срещу Израел от 7 октомври е описана като "утро на надеждата". В други постове Израел е осмиван.

Докладът се основава на разследване на Комитета за точност в близкоизточните репортажи и анализи (CAMERA) - американска организация, която работи за балансирано медийно отразяване на Израел и Близкия изток.

"Тези разкрития за служителите на BBC Arabic вървят ръка за ръка с продължаващото поведение на медията по време на войната. Би Би Си многократно е избелвала практиката на нападения срещу еврейски цивилни граждани в Израел още преди настоящата ескалация. Те постоянно твърдят, че прилагат същите редакционни стандарти за точност и безпристрастност към своите услуги на всички езици, включително и тези, с които ръководството на Би Би Си не е запознато и не може да контролира правилно, като арабския", се казва в изявление на CAMERA.

Това не е първият път, в който отразяването на войната на Израел срещу "Хамас" от страна на Би Би Си попада в заглавията на вестниците. То вече предизвика коментари след отказа на Би Би Си да използва думата "терористи" за "Хамас" при отразяването на зверствата, извършени в Израел. Вместо това нарича убийците на жени, деца и възрастни хора "бойци".

Заради това тази вечер пред сградата на медията се проведе протест. Стотици се събраха пред централата на обществената британска медия в Лондон. Според The Times of Israel демонстрантите са наброявали 250 души. Някои от тях носеха плакати с надписи "Хамас, терористи" и "Засрамете се". Други държаха снимки на отвлечени от "Хамас" израелски деца.

В отговор от Би Би Си заявяват, че извършват внимателен преглед на начина, по който медията отразява войната на Израел с "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!