България пак ще участва в Евровизия

OFFNews 31 октомври 2019 в 20:02 2264 0

Снимка facebook.com/EurovisionSongContest

След едногодишно отсъствие от "Евровизия" България отново ще има свой представител на международния музикален конкурс. Българската национална телевизия е постигнала споразумение за публично-частно партньорство за финансиране на участието, обявиха тази вечер от медията.

Българският представител в Ротердам ще бъде обявен на 25 ноември на съвместна пресконференция на БНТ и нейните партньори в проекта.

В българското участие на „Евровизия“ 2020 ще се включат продуцентски компании от България и Великобритания, твърди  генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

С преструктурирането на участието на страната ни на "Евровизия" "фокусът ще падне върху осигуряването на дългосрочно развитие на изпълнителите след изявата им на конкурса и предоставяне на международна платформа за развитие на творческите индустрии в България", обявиха от държавната телевизия.

Надеждите на продуцентите са, че "с новия подход ще се намери дългосрочен механизъм за гарантиране на бъдещето на българското участие в „Евровизия“. Така конкурсът ще се превърне във възможност за популяризиране на България в Европа и в цял свят в положителен контекст."

„Евровизия“ е международен песен конкурс, който се провежда се без прекъсване от 1956-а година в сътрудничество между обществените радио и телевизионни компании в Европа. Конкурсът се излъчва от над 50 телевизии в Европа, САЩ, Австралия, Китай и други, като събира аудитория от над 200 милиона зрители. Това го прави най-голямото телевизионно събитие в света извън спорта.

През 2019 г. известната стрийминг платформа Netflix закупи правата за излъчване на конкурса в САЩ.

През 2020 г. „Евровизия“ ще се проведе в холандския град Ротердам на 12, 14 и 16 май.

Всички конкурсни вечери ще бъдат излъчвани на живо по БНТ 1. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews