Асен Василев: Не е добре да се разбутва ръководството на БНБ, докато не се овладее инфлацията и няма единен кандидат

Според съпредседателя на ПП партията му има интерес от предсрочен вот, но това ще хвърли страната в много кризи

OFFNews 17 април 2022 в 15:18 3223 2

Снимка БТА

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не вижда връзка между парите за пътища и избора на нов управител на БНБ.

"Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник на нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане", посочи Василев пред БНР, без да навлиза в подробности.

Той бе категоричен, че в момента не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България.

"Не е добре да се разбутва ръководството на банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията", каза финансовият министър.

По думите му фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лв. До две седмици коалицията ще излезе с антикризисен пакет, след като партньорите в нея внесоха предложения, които предстои да се обсъдят. Но енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени, изтъкна още Василев. За фирмите той уточни, че България е разпределила почти 4 млрд. лв. към тях. За газа компенсациите са по-малки, а причината е, че синьото гориво е внос.

"Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с "Лукойл". Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете", изтъкна Асен Василев.

Според него правителството е започнало да спира корупцията и кражбите в държавата и това вече се вижда ясно. Той даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лв.

"Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим".

По думите на вицепремиера са излезли и много нередности в здравната система, в общините. Той обясни, че в момента вървят контролни механизми, които започват да работят, "така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово".

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на "Продължаваме промяната", която стана партия в петък, е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се "хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи".

Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!