Антисемитски скандал в БНТ (обновена)

Мая Младенова 24 февруари 2021 в 16:14 16944 1

Протестно писмо до БНТ изпратиха писателката Леа Коен и Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца. Те алармират за антисемитско изказване в телевизионната игра "Последният печели" с водещ Орлин Горанов.

В предаването от 23 февруари водещият задава въпрос "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва против евреите?"

След като участник дава отговор "Боби Фишер", водещият цитира негово изказване.

Според Леа Коен думите на водещия са недопустими, тъй като не става ясно, че той се разграничава от тях, а ги цитира с патос.

Запис от предаването може да се види на сайта на БНТ. Въпросът е зададен на 7-мата минута.

Ето какво пише в протестното писмо:

ДО ЕМИЛ КОШЛУКОВ,
генерален директор на БНТ

ДО СЕМ

ДО ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА

ДО БТА, БНР, БТВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

На 23 февруари в предаването “Последният печели” по Българска национална телевизия прозвуча (като предварително подготвен по сценарий цитат) възможно най-антисемитското изказване, немислимо по своята арогантност в друга страна в Европа. Прочете го Орлин Горанов след умишлено поставен въпрос за еврейския произход на Боби Фишер.

Ето текстът:

“Евреите не обичат да работят.

А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! ( тук Горанов вложи особено чувство!)

Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.

Това е проблемът с евреите."

Този циничен, клеветнически текст, пълен с антисемитски клишета, не само дълбоко уронва престижа на евреите като общност, но и съдържа безсрамно отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта!

Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но с напълно недоказана автентичност. Той, както установихме, е взет от въображаемо интервю с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит JB Campbell, свален от мрежата заради антисемитизъм.

Като оставя настрана странното обстоятелство, че сценаристите на “Последният печели” черпят своите “информации” от помийната яма на Интернет и очевидно са силно заинтересувани от публикации във фашосферата, с каквито заливат зрителите, както в приведения скандал, Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца изразява своето възмущение от предаването, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най- широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста.

Ние искаме да зададем публично следния въпрос:

Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?

Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказание на виновните.

Асоциация на оцелелите от Холокоста и техните деца

Пред сайта Клуб З Орлин Горанов коментира, че е цитирал чужди думи, в които не е вложил нищо лично: "Аз лично не смятам, че съм направил такова нещо. Не за друго, а защото това са факти, които самият Боби Фишер е казал някога. Аз просто съм цитирал негови думи. Това не е моя позиция", казва той.

OFFNews се обърна към БНТ за коментар. Малко по-късно такъв публикува генералният директор Емил Кошлуков, който осъжда изявлението като недопустимо и поднася извинения. Зарича и се да последват наказания:

В предаването „Последният печели“ от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.

Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни.

Позиция изрази и посолството на Израел. Оттам коментират, че са "потресени" от "отвратителните антисемтски коментари":

Посолството на Израел в България е потресено от отвратителните антисемитски коментари, направени в предаването „Последният печели“ на Българската Национална Телевизия на 23 февруари 2021. Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова. Очакваме БНТ да направи необходимите изводи, както и публично да осъди тези скандални коментари, подклаждащи антисемитизма и речта на омразата.

По-късно през деня националният координатор за борба с антисемитизма и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев също разкритикува изказването на водещия:

"Като национален координатор за борба с антисемитизма изразявам възмущение от направеното изказване с антисемитска насоченост, излъчено на 23 февруари 2021 г. в предаването „Последният печели" по Българската национална телевизия. Езикът на омразата във всички негови форми няма място в българското публично пространство и негова арена не следва да бъде най-гледаното време на национална медия. Антисемитизмът е исторически изключен от традиционно толерантния характер на българите. Тиражирането на тези, свързани с отрицанието на един от мрачните периоди в човешката история, е оскърбление към паметта на милионите невинни жертви. Категорично се противопоставям на всеки опит за пренаписване на историята. Незнанието е опасно, а изопачаването и премълчаването на истината имат потенциала да засегнат демократичните ценности, които отстояваме като народ."

В началото на днешното предаване Орлин Горанов също се извини:

"Уважаеми госпожи и господа, обръщам се към десетките хиляди зрители на предаването, към членовете на еврейската общност и особено внимание към членовете на еврейската общност в България, оцелели от Холокоста, които са се почувствали засегнати от част от излъчения вчера епизод. Допълнителната информация към въпрос, свързан с шахматиста Боби Фишер, беше използван цитат с шахматиста пред унгарското радио. Изрично беше упоменато, че цитирам думите на шахматиста и в нито един момент не съм си позволил собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването. Независимо от това екипът на "Последният печели" осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз Орлин Горанов и предаването се асоциираме с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото. Ето защо екипът на предаването и лично аз искаме да поднесем своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години. В допълнение бихме искали да Ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че сме засегнали тази тема, а редакторският екип, който е участвал при формулирането на въпроса веднага е освободен. Бихме искали да ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел, освен даването на информация, свързана с въпросите в играта "Последният печели", както и че смятаме всякакви прояви на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи. Разглеждаме въпросния цитат като неприятен исторически факт, без да се опитваме да омаловажаваме по никакъв начин една от най-големите човешки трагедии на 20-ти век - създаването на лагерите на смъртта и Холокоста."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови