Антикорупционният фонд събира номинации за първите годишни награди 'Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията'

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2020 в 11:35 679 0

На 9 декември, Международния ден за борба с корупцията, Антикорупционният фонд (АКФ) ще връчи своите първи награди „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“.

Наградите търсят да отличат смели журналисти и разследвания, които през изминалата година са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

Търсим разследвания и материали, които са разширили нашето разбиране за корупцията, събудили са активна гражданска енергия и са прокарали червена линия, отвъд която като общество не можем да толерираме корупцията“ заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ. „Името на наградите отпраща и към ролята на доброто журналистическо разследване, което прокарва червена нишка между разпръснати факти, свидетелства и данни, и ни помага да разберем ситуацията, в която се намираме."

В продължение на месец, от 6-ти ноември до 5-ти декември, за наградата могат да бъдат номинирани или да се самономинират журналисти от печатни, електронни и онлайн медии. Номинирането за участие в конкурса става чрез попълване на формуляр, който може да се изтегли от тук:

Номинациите могат да бъдат подавани за една или няколко от 3-те категории на конкурса:

1. Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат присъдени Голяма награда (1000 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и Специална награда (800 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);

2. Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото – 600 лева;

3. Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото – 500 лева.

Номинациите трябва да бъдат мотивирани с журналистически материали, публикувани в последната една година (от 05 декември 2019 до 04 декември 2020 година). Останалите условия за всяка от трите категории могат да бъдат намерени в Регламента за номиниране тук:

Попълнените формуляри с номинации, както и подкрепящите ги материали, трябва да се изпратят на електронна поща acf@acf.bg до 5-ти декември 2020, 23:59 часа.

Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации. Журито ще отличи журналисти и журналистически материали, които разкриват оригинални факти за случаи на корупция или допринасят за обществения дебат и за формирането на обществено мнение, утвърждаващо върховенството на правото.

Церемонията за обявяване на носителите на наградата „Червена линия“ ще бъде на 9 декември 2020, Международния ден за борба с корупцията.

Може да изтеглите формуляра от ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови