Американски сенатор поиска спиране на сделката за bTV

OFFNews 27 февруари 2020 в 12:40 6385 2

Снимка Марко Рубио

Американският сенатор Марко Рубио е поискал спиране на сделката, с която PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер придоби контролния пакет на Central European Media Group Enterprises (CME), съобщава "Сега", като се позовава на американски издания. CME е собственик на Би Ти Ви и на още няколко групи в Централна и Източна Европа.

Писмото на републиканеца Рубио e до администрацията на президента Доналд Тръмп. В него сенаторът изразява загриженост от увеличаващия се брой придобивания на американски активи от компании, свързани с Китай, и настоява Комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) да преразгледа предстоящата продажба от щатския телекомуникационен гигант AT&T на неговия дял в CME на PPF Group срещу $1,1 млрд. Рубио твърди, че има данни, че PPF Group и Келнер действат като „прокси“ на Китай в Чехия.

„Г-н Келнер и неговите компании подкрепиха зловредните действия на Китай в чужбина - пише той. - САЩ имат интерес да запазят свободна и отворена медийна среда в чужбина, както и да попречат на Китайската комунистическа партия да подрива тези платформи в усилията си да подкопае демократичните норми в световен мащаб."

Рубио заявява и че „PPF вече използва очакваното си придобиване на медиите на CME за сплашване на чешките медии и политици“.

Рубио е председател на Комисията за Китай, в която заседават представители на двете камари на парламента във Вашингтон и е член на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване.

От PPF Group отговарят, че обвиненията на Рубио се базират на невярна информация, получена от чешки политик. "Акционерите на PPF и нейното висше ръководство винаги
са подкрепяли принципите на свободата, либералната демокрация и свободния пазар. Фактът, че и ние, като хиляди други западни компании, също оперираме в Китай, по никакъв начин не предполага противоречив мироглед. Като хора, които са живели значителна част от живота си при тоталитарния комунизъм, ние дълбоко ценим свободата на изразяване. Поради това отново заявяваме, че PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити мотиви", се казва в официалния отговор на компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

27.02 2020 в 20:00

Малкия Марко Рубио забравя иронично, че САЩ търгуват и си взаимодействат с Китай може би повече от всяка друга държава, нали за това оранжевия пъпеш води титанични преговори.

12177

1

sawall

27.02 2020 в 14:44

Марко, това е капитализма, пич. Ти и другите републиканци иначе много врякате да няма регулации и забрани и най-вече данъци за големия бизнес, когато нещата вървят във ваша полза. Обаче вятърът се обърна и сега почвате да забранявате, а?