Адвокати в подкрепа на свободата на словото

OFFNews 13 септември 2019 в 20:48 2066 0

Снимка bgnes.com

Софийският адвокатски съвет се обяви в подкрепа на свободата на словото и независимостта на институциите и медиите.

В позиция, разпратена в петък вечерта, се посочва тревогата на защитниците от случващото се в страната през последните месеци и наблюдаващата се последователна атака срещу независимостта на институциите и медиите, срещу демократичните ценности и устои на обществото.

Софийският адвокатски съвет счита, че опитът за отстраняването от ефир на Силвия Великова е пряк удар срещу свободата на словото, посегателство върху обективното отразяване на проблемите на съдебната система и на правосъдието в страната, и не може да се възприеме като изолиран частен случай, породен от управленска грешка.

Опитът за отстраняването на Силвия Великова е особено тревожен, тъй като се извършва в периода на протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев и предстоящия избор, акцентират адвокатите.

Правовата държава е възможна единствено в условията на свободни медии и независими журналисти, пишат в позицията си те и дават висока оценка за Силвия Великова, свалянето на която от ефир даде още един повод на журналистическата гилдия да се обедини в протест. Тя е пример за професионализъм и нейното евентуално отстраняване щеше да има директен ефект върху отразяване на проблемите на правосъдната система. Това не може да остави адвокатурата безразлична, подчертават от столичния адвокатски съвет.

Посочено е още, че ролята на адвокатурата е да брани правата и законните интереси на гражданите, но това е възможно единствено в свободна страна, в която медиите и най-вече обществените радио и телевизия са независими и могат да отразяват свободно и безпристрастно случващото се в държавата.

Членовете на съвета призовават ръководството на БНР, СЕМ, прокуратурата и всички други отговорни институции да не допускат индикации за наличие на цензура или намеса в редакционната политика на която и да било медия, в частност на общественото радио, и в обективното отразяване на проблемите на правосъдието, а от там – в ефективното функциониране на правовата и демократична държава.

Те изразяват надежда, че прокуратурата ще извърши не само бърза, но най-вече безпристрастна и ефективна проверка, която да не остави съмнение, че се прави опит за извличане на лични ползи или намеса в независимостта на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови