Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

10 медии се обединиха срещу разкриването на името на ученика, задържан за готвен атентат

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2019 в 16:02 5380 1

10 пловдивски медии се обединиха против разкриването на самоличността на ученика, задържан за подготвян терористичен акт. 

Те изпратиха декларация до Съвета за електронни медии, Държаната агенция за закрила на детето, Националния съвет за журналистическа етика и Специализираната прокуратура, след като медии са разкрили самоличността на 16-годишния младеж. 

Декларацията е подкрепена от  БНТ-Пловдив, Радио Пловдив, БТА-Пловдив, Пловдив24, Марица, 24 часа Пловдив, Уча в Пловдив, Трафик нюз, Под тепето и Политика в Пловдив.

"Считаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия „Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година, свързана с лични данни на семейството и самия разследван ученик, е пряко нарушен Законът за закрила на детето, съгласно който децата могат да участват в медийни публикации, само ако не се разгласяват сведения и данни без тяхното и съгласието на родителите. В случая не е спазено условието да се вземе мнението на семейството и ученика как да се появят в медийната публикация (чл.11 А ЗЗДет.). Публикации, които назоваваха името на училището и ученика, имаше и в други онлайн медии", обявиха те.

Медиите настояха за проверка по случая. 

"Нашите тревоги и въпроси имат основания в Етичния кодекс на българските медии – изразител на професионалните роли на журналиста. От медиите се изисква „да уважават и да защитават личния живот на хората от неразумни разкрития. Журналистите са длъжни да уважават правото на всеки човек на личен живот, здравен, семеен и социален статус, неприкосновеност на дома и личната кореспонденция”, написаха пловдивските медии.

Асоциацията на европейските журналисти-България подкрепи пловдивските медии и обяви, че ще сезира всички възможни институции по въпроса. 

От съобщението на АЕЖ става ясно, че медията, разкрила самоличността на ученика, е агенция ПИК. 

"Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти", коментира АЕЖ.

"Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, агенция ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му. Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите", допълват от АЕЖ.

Оттам подчертават, че това не би било възможно без съдействието на служители в държавни институции, които трябва да бъдат разкрити и да понесат отговорност. 

Заради това АЕЖ-България внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичането на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. 

"АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на хората, които са го вербували, е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване. А и да вземат по-сериозни мерки при други подобни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа".

АЕЖ настоява още на агенция ПИК да бъде наложена санкция от Държавната агенция за закрила на детето.  Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност, допълва Асоциацията.

АЕЖ благодари на пловдивските медии, които излязоха с протестна декларация по случая. 

"Псевдожурналистиката не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия", коментира Асоциацията. 

Междувременно от Държавната агенция за закрила на детето обявиха, че са се самосезирали по случая. 

Незабавно са уведомени Дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, за да се окаже подкрепа на непълнолетния и неговото семейство, без да се възпрепятства провеждането на досъдебното производство. Изпратено е писмо и до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация с оглед гарантиране правата и интересите на детето и оказване на необходимата подкрепа на семейството, в т.ч. при наличие на други деца в семейството, също така и за целенасочени превантивни действия по отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи.

"Апелираме да се подхожда с повишено внимание към отразяване на истории, свързани с деца, предвид тяхната незрялост и уязвимост, стриктно да се съблюдават посочените нормативни разпоредби, с оглед спазване на правата и защита на интересите на децата", подчертават от ДАЗД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови