Проверено: В цеха в Чешнегирово не е “нахлула окупационна армия”

OFFNews 02 юни 2021 в 19:25 8170 0

Божидар Ангелов, Factcheck.bg

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

“Нахлуха окупационни войски”, “това е окупационна армия”, “те са недосегаеми, те са извън закона на България, те могат да правят, каквото си поискат, те можеха да застрелят там човек”. Това са само част от твърденията на български политически партии и политици по повод инцидента с влизането на войници на САЩ в цех в Чешнегирово по време на учение на 11 май. Предприятието се намира в непосредствена близост до военната база в Чешнегирово. Двата имота имат обща ограда.

Новината излезе в публичното пространство вечерта на 28 май, като само за дни стана повод за спекулации и неверни твърдения. В социалните мрежи вече дори има организирани протести и призиви за излизането на България от НАТО.

“В Чешнегирово нахлу една част от окупационната армия в България – 7 американски войника с тежко въоръжение, заплашиха живота и здравето на хората и според мен това е престъпление”, каза лидерът на “Атака” Волен Сидеров по БНТ на 29 май. Освен в национален ефир, твърденията на Сидеров бяха публикувани и в профила му във “Фейсбук”, както и в официалната страница на партийната телевизия “Алфа”. Към 1 юни едно от видеата на телевизията е гледано над 21 хиляди пъти, има над 460 харесвания, повече от 120 коментара и 240 споделяния.



Подобни твърдения се разпространяват в социалните мрежи и от други политически формации. Видео на страницата на “Възраждане”, в което говори лидерът Костадин Костадинов, е гледано над 53 хиляди пъти и има повече от 1,2 хиляди харесвания.

В социалните мрежи и онлайн медиите масово се препубликуват и постове, които носят същите послания. Двете най-популярни статии, които се разпространяват във “Фейсбук”, представляват копирани постове от “Фейсбук” на Елена Гунчева от “Възраждане” и журналиста от ПИК Милен Милушев.

В Чешнегирово нахлу окупационна армия

Не, в България не е нахлувала окупационна армия и страната ни не е окупирана. САЩ и България са съюзници в НАТО. Американските военни са участвали в многонационални учения на армиите на САЩ, НАТО и съюзници. Конкретното учение – „SWIFT RESPONSE“ – се е провело между 1 и 14 май. В него са взели участие над 2200 чуждестранни военнослужещи от САЩ и Италия и до 100 военнослужещи от българска страна. Инцидентът с цеха е станал по време на провеждането на “стратегически въздушен десант за овладяване на летище „Чешнегирово”.

От посолството на САЩ обясниха случилото се в Чешнегирово така:

“По време на учението, военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия.”

Войниците са били “тежко въоръжени”?

От записите на камерите в цеха се вижда, че войниците са въоръжени. В изявление на служебния министър на отбраната Георги Панайотов по случая се казва обаче, че войниците не са били въоръжени с бойни боеприпаси. Според Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили (ССВС на НАТО) “членовете на въоръжена сила могат да притежават и носят оръжие само по установения ред”.

“Заплашиха живота и здравето на хората”?

До момента няма сведения, които да потвърждават това твърдение. По думите на министър Панайотов чуждите военнослужещи не са упражнили никакво насилие, а са казали на хората да седнат. Това се потвърждава и от разказите на служители в цеха, както и от записите на охранителните камери.

Георги Панайотов, служебен министър на отбраната:

„Не са използвани никакви груби методи и мерки. Те са наредили на българските граждани, които работят е цеха, да седнат. Аз съм бил на война и когато действат военнослужещи при военни условия, те не се церемонят, а нареждат на гражданите да легнат веднага на земята, по корем, с лице към земята и ръцете да бъдат сложени зад врата. Това, както се вижда от видеоклипа, не се е случило.“

Служебното правителство “незабавно да прекрати договора със САЩ”?

Волен Сидеров призовава служебното правителство “незабавно да прекрати договора със САЩ”. Вероятно има предвид Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на отбраната. Служебният кабинет обаче не разполага с правомощията за това. Само парламентът може да ратифицира и денонсира със закон международни договори, които имат политически или военен характер и които се отнасят до участието на страната в международни организации (чл. 85 от Конституцията на РБ).

“Това не е първият случай. Имаше случай с американски войници, които биха дете, момче, в сливенско”?

Случаят с американските войници в сливенско е от 26 март 2007 година. Те участваха в авиоучението “Тракийска пролет 2007”. Тогава пострадали обаче не бяха българи, а двама войници на САЩ. Това стана при пиянска свада в дискотека в града. Войниците бяха отзовани от учението и върнати в авиобаза в Германия.

“Пиянстват, безчинстват … могат да правят, каквото си поискат“?

Какво могат и не могат да правят американските войници на българска територия се урежда от Споразумението между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г. (и споразуменията за прилагането му) и Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили (ССВС на НАТО) от 1951 г. В тях са разписани подробно ангажиментите, правата и отговорностите на страните, както и на самите военнослужещи. Те са длъжни да спазват българските закони.

“Те са недосегаеми, те са извън закона на България”

Американските войници не са недосегаеми. Дисциплинарният контрол се осъществява от военните власти на Съединените щати. В случай на извършени нарушения армията на САЩ е задължена да уведоми Министерството на правосъдието. По силата на двустранното споразумение България се е отказала да упражнява приоритетното си право на наказателна юрисдикция, както е предвидено в ССВС на НАТО. Това обаче не означава, че американските военни не подлежат на никакви мерки от българска страна. В конкретни случаи от особена важност за българските власти, България има право да оттегли отказа и Съединените щати ще уважат това решение. В Споразумението по прилагане са изброени конкретните правонарушения според българския Наказателен кодекс, при които военнослужещите могат да бъдат подведени под наказателна отговорност у нас.

Институциите мълчат?

Сидеров отправи обвинения, че в продължение на седмици никоя институция не е отговорила на собственика на цеха. “Министерството на отбраната, Военна полиция – никой, мълчат си.” Според говорителя на служебния кабинет Антон Кутев собственикът не е подал сигнал нито до Министерството на отбраната, нито до Военна полиция. По думите му собственикът на предприятието е подал сигнал до Военна прокуратура и Окръжна прокуратура – Пловдив. Служебният министър на отбраната заяви, че информацията за случилото се в Чешнегирово е стигнала до ведомството чрез медиите.

В момента по случая в Чешнегирово се извършва проверка от МО. Служебният министър Панайотов определи случилото се като “изключително неприятно недоразумение”.

Не е само “нахлуването” в Чешнегирово

На 11 май телевизия “Алфа” публикува подвеждащ репортаж, според който има “нашествие на турската армия у нас”. Към 31 май репортажът има над 13 хиляди реакции във “Фейсбук”, над 6,7 хиляди коментара и е гледан на 1 милион пъти. Информацията във видеото е невярна, както доказва проверка на AFP Провери. В социалните мрежи видеото е обозначено като съдържащо погрешна информация.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България срещу дезинформацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!