Денят в памет на Мартин Лутър Кинг: 10 неизвестни факта за него

OFFNews 16 януари 2023 в 20:56 5609 0

Кинг

Снимка BETTMANN

Мартин Лутър Кинг

Всеки трети понеделник на януари в САЩ се отбелязва Денят в памет на Мартин Лутър Кинг-младши, борец за правата на чернокожите американци. Кинг е убит през април 1968 г. Въпреки че от смъртта му изминаха повече от 50 г., много експерти смятат, че борбата срещу бедността и неравенството, на която той посвещава живота си, е актуална и днес.

Ето 10 малко известни факта за живота и наследството на Мартин Лутър Кинг-младши, събрани от Би Би Си.

Речта на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта" е импровизация

През 1963 г. Кинг изнася реч от стъпалата на Мемориала на Линкълн по време на така наречения Марш за работа и свобода във Вашингтон. Певицата Махалия Джаксън е на сцената с него. По средата на речта му тя изкрещява: "Разкажи им мечтата си, Мартин!"

След този призив Кинг, който се е оттеглил от една от предишните си проповеди, произнася реч за своето виждане за американската мечта, за това как мечтае да живее в страна, в която всички граждани имат равни права и възможности.

"Мечтая да дойде ден, в който четирите ми деца ще живеят в страна, в която няма да ги съдят по цвета на кожата им, а по качествата на характера им. Мечтая си за това днес!", казва Кинг.

По-късно тази реч е призната от Американското дружество за публични речи за най-добрия пример за ораторско изкуство на 20-ти век. Сега тя е известна в цял свят като "Имам една мечта".

Лерон Мартин, директор на Института за изследвания и образование "Мартин Лутър Кинг", смята, че тази мечта все още е далеч от пълното си осъществяване.

"Тази мечта за равенство е типично американска. Въпреки унижението, което преживя, той успя да покаже на всички как целите му съответстват на американските идеали", казва той.

Поначало го наричаха Кинг

Роден е на 15 януари 1929 г. и е кръстен на баща си - Майкъл Кинг. Шест години по-късно Майкъл Кинг-старши пътува до Германия, където научава за водача на протестантската реформация Мартин Лутер. Твърди се, че го е уважавал до такава степен, че когато се завръща у дома, официално променя името си и това на сина си на Мартин Лутър Кинг.

Кинг решава да стане проповедник още в колежа

През 1944 г. 15-годишният Мартин Лутър Кинг-младши се записва в колежа "Морхаус" в Антанта, столицата на Джорджия. Няколко поколения от семейство Кинг са завършили това престижно учебно заведение за афроамериканци.

Бъдещият водач на борбата за граждански права не се откроява сред студентите, но годините в Морхаус събуждат у него страстното желание да се бори за социално и политическо равенство. По време на следването си решава да стане проповедник.

Мартин Лутър Кинг е бил арестуван 30 пъти

По данни на неправителствената организация The King Centre (Център за ненасилствени действия за социална промяна "Мартин Лутър Кинг-младши") Кинг е бил арестуван 30 пъти през 13-те години, в които е бил лидер на движението за граждански права.

Обвиненията се свеждат до нередности при организирането и провеждането на гражданските протести. Може да се каже, че правоприлагащите органи се придържаха към него почти постоянно.

През октомври 1960 г. той отново е в затвора след седяща стачка в универсален магазин в Атланта. Оттам той пише писмо до съпругата си Алберта (Корета), което съдържа следните редове: "Вярвам, че страданията, през които преминава нашето семейство, ще помогнат животът в Атланта, Джорджия и Америка да стане поне малко по-добър."

Мартин Лутър Кинг пише пет книги

Кинг пише пет книги и публикува няколко сборника с писма и проповеди.

През 1964 г. е публикувана книгата му "Защо не можем да чакаме". Той разказва за събитията, довели до кампанията за премахване на сегрегацията в град Бирмингам, Алабама.

(След това правителството на щата Алабама получава съдебно решение, което обявява за незаконни всички прояви на гражданско неподчинение. Кинг и други лидери решават да продължат протестите. Той е арестуван, а затворническите власти не му позволяват да се обади на съпругата си, която тъкмо очаква четвъртото им дете. Разрешението е дадено едва след като Кинг се обръща към президента Кенеди).

Беше фен на "Стар Трек"

Нишел Никълс, първата изпълнителка на ролята на лейтенант Ниота Ухура в научнофантастичния телевизионен сериал "Стар Трек", разказва как веднъж била помолена да се срещне с човека, за когото се говорело, че "е най-големият ѝ фен". Този човек се оказва Мартин Лутър Кинг. Запознанството се състои на церемония по връчване на награди на фондация "Телевизионна академия".

По това време Никълс решава да напусне сериала, но Кинг е категорично против и я убеждава да не се отказва от емблематичната роля.

"Той каза - за първи път по телевизията ни виждат такива, каквито трябва да ни виждат всеки ден: умни, достойни и красиви хора... хора, които летят в космоса", спомня си Никълс.

"В този момент разбрах, че всяка негова дума е истина. И в този момент започнах да виждам света по различен начин", признава актрисата.

Никълс играе ролята на Ниота Ухура още много години.

През 1958 г. е нападнат от жена с нож, но й прощава

През септември 1958 г. Мартин Лутър Кинг подписва копия от последната си книга "Стъпка към свободата" в Харлем, афроамерикански квартал на Ню Йорк.

Една жена се приближава до него и след като се уверява, че наистина е Мартин Лутър Кинг, го намушква с 18-инчов нож. По-късно е установено, че тя страда от психично заболяване.

Лекарите твърдят, че Кинг е бил на косъм от смъртта, но ножът по чудо е пропуснал аортата му. След като научава, че жената, извършила нападението, е болна, той заявява, че "не ѝ се сърди", но я призовава да потърси медицинска помощ.

Майка му също е била убита

На 30 юни 1974 г., шест години след убийството на Мартин Лутър, 23-годишен мъж застрелва майка му Алберта Уилямс Кинг. Това се случило в баптистка църква по време на служба, на която тя свирела на орган.

Убиецът е осъден на смърт, но по-късно присъдата е заменена с доживотен затвор. Отчасти присъдата е смекчена, тъй като семейство Кинг винаги се е застъпвало за премахване на смъртното наказание.

Мартин Лутър и Корета Кинг плащат медицинските сметки на майката на Джулия Робъртс

През ноември миналата година известната актриса Джулия Робъртс е интервюирана от журналистката Гейл Кинг (тя не е роднина на Мартин Лутър Кинг). В него тя разкрива как семейство Кинг е платило болничните ѝ сметки. Тя допълва, че Робъртс и Кингс се сближават, след като родителите ѝ водят децата на Мартин Лутър и Корета в актьорското им училище в Атланта.

Така се случва, че родителите на Джулия Робъртс се оказват в затруднено финансово положение и не могат да си позволят да платят сметката от болницата, в която майка ѝ е родила. На помощ им се притичват "кралете".

Убит е на 39-годишна възраст

Мартин Лутър Кинг е убит на 4 април 1968 г., когато е само на 39 г. Борбата му за граждански права и расово равенство продължава само 13 г.

Но за това кратко време той успява да постигне по-голям напредък в расовото равенство в САЩ, отколкото през предходните 350 г.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!