Легендите на леката атлетика скочиха срещу анулирането на рекордите

Австралия първа надигна официално глас срещу идеята, в Англия цитират Стефка Костадинова

OFFNews 05 май 2017 в 10:15 20495 2

Куп легенди на леката атлетика застанаха на позицията на Стефка Костадинова срещу анулирането на рекордите в леката атлетика. Предлаганите промени бяха посрещнати на нож от световноизвестни атлети, включително датчанина Уилсон Кипкетер и британското феноменално трио Паула Радклиф, Джонатан Едуардс и Колин Джаксън.

„Може някой някога да ми отнеме рекорда, но това няма как да е чиновник от дадена асоциация,“ заяви Джонатан Едуардс, който вече 22 години държи върховото постижение в тройния скок с 18.29 м.

Американската легенда Майк Пауъл също направи на пух и прах идеята. Неговият рекорд от 8.95 м в скока на дължина е от 1991 г., когато на Световното първенство в Токио подобри 23-годишното митично постижение на Боб Биймън.

Двукратният олимпийски медалист Пауъл нарече пред репортер на BBC предложението „неуважително и несправедливо“, като го оприличи на „шамар в лицето“ и заяви, че вече е информирал своите адвокати.

„Тези хора не мислят, че ще разбият толкова много неща и ще причинят множество вреди в атлетиката“, каза още Пауъл. „Това е грешно. Без значение какво ще се случи, аз ще воювам за моя рекорд до край“, обяви 53-годишният американец.

Друг спорен въпрос, който поражда дилеми и критики е фактът, че според предложението световни рекорди вече няма да могат да се поставят по време на по-незначителни турнири. Това предизвика бурно неодобрение и недоволство от редица организатори.

Самият президент на Международната федерация (ИААФ) Себастиан Коу е сред тези, които ще загубят световни рекорди ако идеята бъде одобрена. Неговите върхови постижения обаче са в неофициалните и не фигуриращи в програмата на големи първенства дисциплини 1000 м и 4 х 800 м.

„Трябва да започнем от някъде“, заяви пред BBC Коу и призова за „глобален дебат“ по темата. „Този дебат бе провокиран от атлетите към ръководителите, той е отдавна чакан,“ каза още лорд Коу.

Атлетическата федерация на Австралия бе сред първите с остра реакция по казуса. В специално изявление тамошната централа категорично отказа да подкрепи предложението Европейската атлетическа асоциация (ЕАА).

„Ние трябва да отчетем деликатната ситуация, че изтриването на рекордите може да засегне без основание и без право атлетите, които са постигнали своите успехи коректно и спазвайки всички правила в спорта“, се казва в изявлението на Австралийската федерация.

„Ние не желаем да се анулират постиженията и рекордите на тези атлети. Това ще е несправедливо“, твърдят още австралийците.

Много активни в търсенето на мнения са британските медии, част от тях публикуват и острата реакция на Стефка Костадинова: „Световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова е поредната легендарна атлетка, изказала се против предложението да се пренапишат рекордите преди 2005 г.

Рекордът на Костадинова от 209 см, поставен на Световното първенство в Рим 1987 г.1 все още е непокътнат, но е сред заплашените да бъдат заличени постижения,“ припомня Inside the Games, едно от най-четените и популярни издания на олимпийска тематика.

„Костадинова, която е президент на БОК, критикува предложението с мотивите, че резултатите не могат да се отнемат без правно основание: „Намирам идеята за некоректна, несериозна и дори подигравателна, твърди олимпийската шампионка от Атланта 1996 г.

Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите?“. Така е цитирана българката.

Легендата на английската атлетика Паула Радклиф също застана твърдо срещу идеята на ЕАА. „Предложението ще засегне много коректни атлети, които ще бъдат ограбени и измамени,“ каза Радклиф, рекордьорка на маратон от 2003 г.,

Тя бе приветствана в социалните мрежи за позицията си от великия десетобоец Дейли Томпсън, шампион от олимпиадите в Москва 1980 и в Лос Анжелис 1984, запалил олимпийския огън в Лондон преди 5 години.

Радклиф бе подкрепена и друг британски легендарен атлет – хърделистът Колин Джаксън. Световният рекордьор на 60 м. с препятствия заяви в интервю за ВВС че „коректните атлети все още са повече от измамниците в спорта и като стриктно спазвали правилата не бива да бъдат въвличани в подобен казус, който ще ги ощети неправомерно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

06.05 2017 в 07:53

Комерсиализирането на спорта желае повече възможности за атракции. Отвратително. Седнете и гледайте състезани е по плуване. Вместо участници, техните постижения, специфики на дисциплината, коментар на техника, се следи графика на световния, олимпийския или европейски рекорд. Повече от гадно.