Quantcast

Елитът на маратона си дава среща в Стара Загора

Надпреварата в града на липите отново дава старт на веригата Бягането като начин на живот

OFFNews Последна промяна на 21 март 2019 в 13:49 1139 0

Плеяда елитни атлети пристигат за Маратон Стара Загора 2019. Четвъртото поредно издание на състезанието е насрочено за следващия уикенд, на 31 март, и отново ще даде старт на веригата надпревари, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“.

И още: за втора поредна пролет Стара Загора ще определи държавните шампиони в полумаратона. На старт в класическата дистанция от 42.195 км ще застанат двамата миналогодишни победители. При мъжете мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф отново ще е сред основните фаворити за големия джакпот, който на два пъти му се изплъзва за съвсем малко. При дамите отново на линия е Рут Матебо, която миналата година записа победи и в трите български маратона и грабна за втори пореден сезон големия джакпот от 20 000 лв.

На двамата обаче въобще няма да им е лесно, защото се очертава да срещнат много силна конкуренция. В Стара Загора ще бягат двама елитни мароканци. Нуни Редуан пристига с реномето на бронзов медалист от Wizz Air София маратон миналата есен и с личен рекорд 2.15:35 ч. Неговият сънародник Йосеф Сбай пък има злато от полумаратона в София преди две години. Всички те ще трябва да се справят с атаките на кенийската армада. В града под липите ще видим трима представители на тази прочута в цял свят школа.

Еванс Тануи е горд с победата си на полумаратона в Сплит тази година с резултат 1.04 ч., негови сънародници по трасето ще бъдат Андрю Мангата и Хосе Тюей, който е шампион от маратона в Загреб през 2017 г., личното му постижение е 2.15:01 при победата му в Касел (Гер).

И още един атлет може да се намеси в борбата за титлата в града на липите - Джан Симукека от Руанда бе четвърти на миналогодишния Софийски маратон, запомнен с много силни резултати. Всички елитни бегачи в Стара Загора имат лични рекорди около 2:15, което е обещание за оспорвани битки по трасето.

При жените кенийката Рут Матебо е добре познатата и винаги смятана за фаворит. Тя ще защитава титлата си от миналата година в съперничество с нейната сънародничка Емили Чериот, която идва в България с престижа на шампионка от маратона в Маракеш (Мар) с резултат 2.38 ч. Тази година са се записали и две състезателки от Мароко: Наска Машрум и Илхан Ел Муради, като и двете бягат маратон за около 2.45 ч. В Стара Загора отново ще видим и „сребърната“ от миналата година Вира Овчарук, украинката спечели няколко медала от маратонските бягания в България.

Стартът в Стара Загора следващата неделя е точно в 10.00 ч. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА. Контролното време на 42.195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа.

На класическата дистанция атлетите ще стартират със червени номера на гърдите, на 21 км със сини и на 10.550 км със зелени. Всеки участник в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км, задължително трябва да направи своята регистрация онлайн, след което да плати по електронен път с кредитна карта или банков превод. Крайният срок за регистрация е до понеделник, 25 март 2019 в 23:59 ч. Участниците ще получат рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Непроменени остават големите премии за призьорите, които вече четвърта поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони.

Победителите в Стара Загора – и при мъжете, и при жените - ще получат по 8000 лв., заелите второ място – по 3000 лв, класиралите се трети – по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лв. Новото тази година: 20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, отпада изискваният минимум точки.

Организаторите отново осигуряват суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони „Бягането като начин на живот“. Наред с големите премии за призьорите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. Сега обаче регламентът е леко променен и обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати.

За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените.

Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни. Припомняме рекордите на маратон Стара Загора: при мъжете 2.19:04 ч. на мароканеца Абделади Тияр и при жените 2.42:00 ч. на Белайнеш Югезу (Ет) - и двата резултата са от преди две години.