Африканци триумфираха в софийския маратон

OFFNews 13 октомври 2019 в 17:59 3522 3

Кениецът Осеа Туей стана първият в историята победител в Wizz Air София маратон по обновеното трасе из улиците на българската столица.

Африканският атлет дори спечели еднолично големия джакпот от 20 000 лв., след като единствен спечели и трите състезания от маратонската верига „Бягането като начин на живот“ тази година в България: в Стара Загора, във Варна и в София.

При жените в българската столица триумфира Хайелом Шегае от Етиопия, за да запише името си като дебютния победител по новия софийски маршрут.

Близо 6000 атлети от 52 държави участваха в обновения Wizz Air София маратон. Тази есен той бе с ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ рекорди джакпот. Всичко това спомогна емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти.

Новият маршрут с дължина 21 км премина през много символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм. Многобройните участници бяха приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Точно в 9.30 от площад Александър Батенберг пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42.195 км. Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и вицепрезидента на Българския олимпийски комитет Любомир Ганев.

„Някой от вас са тук за да станат шампиони, други за да спечелят джакпота, а трети просто да завършат маратонската дистанция. Всеки от вас обаче е дошъл за опита да достигне и надмине собствения си лимит. Пожелавам ви успех!“ заяви в краткото си приветствие Кралев.

По-късно старт на по-кратките дистанции дадоха: на полумаратона: Дончо Барбалов – зам.-кмет на Столична община, на 10 км: доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община и на масовия старт: Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Евростолица на спорта и главен организатор на маратона.

Елитните маратонци бяха първите, които дебютираха по новото трасе, което се извиваше между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после по обратния път до пл. Александър Батенберг.

Още в началото се оформи група от десетина атлети, които спориха за победата. Сред тях най-свеж накрая се оказа Осеа Туей, който в оспорван финал победи само с една стотна от секундата мароканеца Юсеф Сбай. Времето на шампиона е 2.15:55 ч., трети завърши Алемайеху Лема от Етиопия с 2.16:55 ч. При жените Хайелом Шегае от Етиопия бе безспорната номер 1, като финишира за 2.35:33 ч., пред двете кенийки Бети Чепквони 2.36:54 и Хилда Чебой 2.40:07 ч.

Лавровите венци бяха връчени на шампионите от министър Кралев при мъжете и от волейболната легенда Любо Ганев при жените. Сред официалните гости, наградили призьорите бе и техническият делегат на Международната атлетическа федерация Карлос Кардосо, който не скри задоволството си от видяното на обновения Wizz Air София маратон.

Йоло Николов се справи с кенийската школа и грабна титлата в полумаратона на 21.098 км с време 1.07:40 ч., пред Стенли Кипруто (Кен) с 1.09:36, Франсоа Клей (Бел) 1.12:26 и др. При дамите шампионка е Адриана Попарсова от Северна Македония с 1.23:11 ч., следвана от Кристина Иванова 1.23:59, Симона Неделчева 1.24:34 ч. и др.

На 10 км най-бързи бяха Дарио Ивановски от Северна Македония с 32:58 мин. и Лиляна Георгиева с 41:08 мин. Най-много емоции имаше при масовия старт, в който шампион при мъжете стана параолимпиецът Християн Стоянов, а при жените номер 1 бе Ива Петрова.

Определени бяха и първенците в държавното първенство по маратон: Димчо Мицов от Рилски атлет с 2:39,15 ч. и Маринела Нинова от Локомотив Дряново с 2.57:44 ч. Сред участниците на 21 км бе и прочутият италиански актьор Джовани Сторти, който между снимките на два филма специално отдели време да се пробва по новото трасе на Софийския маратон.

Но може би най-много овации по улиците и булевардите събра групата любители бегачи от Франция. 48 атлети на различни възрасти пристигнаха от регион Бретан специално за софийския маратон и останаха приятно изненадани от организацията и новото трасе.

„Догодина пак сме тук,“ обявиха французите след края на състезанието. Маратонът се превърна в истински празник, покрай състезанието имаше богата забавна програма за зрителите, които се насладиха на изпълненията на прочути български певци.

За поредна година събитието имаше и благотворителни каузи – една от тях събра средства за изграждането на Кариерен център за хора със специални потребности. Имаше и специален старт за хора с онкологични заболявания и за параолимпийци.

И тази година Маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а добре познатият партньор Wizz Air дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието бе валидно както за държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането начин на живот".

Софийският маратон отново обединяваше няколко благотворителни каузи, а по трасето помагаха стотици доброволци.

Организатори са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА. Наградният фонд бе внушителните 63 000 лв, плюс 20 000 лв джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон получиха по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Бонуси имаше за всички призьори до 6-о място на 21.098 км и на 10 км, за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция, както и за медалистите в Държавното първенство на 42.195 км.

Софийският маратон се осъществява с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Велинград, HerbaLife, Right Rental, FiBANK, Стройрент, МЕТРО и др. Повечето от тях наградиха призьорите и приветстваха участниците със свои представители при връчването на отличият.

А Софийска вода бе изградила специален „Фреш Бар“ с освежителни напитки и продукти във финалната зона. Огромен интерес предизвика специалната „Арка на победителя“, изградена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участниците и зрителите се снимаха за спомен и си правеха селфита със спортните звезди. Всеки стартирал получи рекламна тениска с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции бяха отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на храм-паметника Александър Невски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

3

мгергов

14.10 2019 в 16:27

Като че ли имаше по-голям интерес към маратона тази година, може би заради новото трасе, или пък заради наградите, които определено са били доста стимулиращи. Важното е, че толкова много хора от различни държави са дошли на маратона, браво на организаторите и спонсорите, по-често да правят такива маратони.

12284

2

Kristiano789

14.10 2019 в 14:33

Кениец и етиопка триумфират - напълно в реда на нещата. Обаче тук няма победители и победени, този маратон е един празник за София. И всички участници са своеобразни победители. Както е на Олимпиадите - важно е участието. Така че поздравления за всички участници, организатори, спонсори, и като цяло всички, имащи принос този маратон да се случи. Май всяка година ще става все по-интересно, масово и зрелищно.

4000

1

Xomax

14.10 2019 в 12:05

Тази година и трасето е по-добро и наградите са по-щедри, браво на спонсорите