10 съвета за пълноценно пътуване в чужбина

ОFFNews 16 септември 2019 в 10:47 5102 0

Пътуването в чужда държава е приключение, което ни обогатява, но което обаче има и своя краен срок. За съжаление времето, с което разполагаме, когато сме на почивка често е ограничено. Затова е добре да отделим енергия и сили и да помислим предварително за подробностите. По този начин ще можем да се подготвим адекватно, така че да не съжаляваме за изгубеното ценно време впоследствие и да се потопим спокойно в радостите на пътуването без излишни притеснения. 

Ето какво да имаме предвид, за да си осигурим едно пълноценно пътуване:

Бъдете гъвкави относно дестинацията

Опитният и страстен пътешественик винаги предвижда бюджет за пътуванията си предварително. Дестинациите, които го вълнуват са много и различни, затова той заделя средства през цялата година и когато усети порив за приключение винаги може да се отправи към ново и красиво място. Що се отнася до дестинацията - колкото по-гъвкави са вашите желания, толкова по-добре ще можете да се нагаждате спрямо офертите и условията на авиокомпаниите и пътуванията ви през годината ще са по-евтини и повече – мечтата на всеки откривател на света!

Подгответе оптимално количество багаж

Не превръщайте почивката си във фитнес предизвикателство! Не се заблуждавайте, че имате нужда от безкрайно количество принадлежности. В края на пътуването ви ще си дадете сметка, че половината неща са били излишни и само сте се измъчвали с пренасянето на тежките си куфари по време на почивката. За да сте бързи и спокойни по време на пътуване, подгответе внимателно и подредете всичко най-необходимо в ръчния багаж.

Съставете си съвсем базов план

Не е нужно цялото ви пътуване да бъде подчинено на предварителни уговорки. Почивката не е в плановете. Опитайте да се отпуснете поне за част от времето и си позволете да се изгубите в улиците на непознатия град, да опитате от местната култура, да поговорите с хората. Съветът ни към вас е да изберете отправна точка и едно или две задължителни места за посещение и да оставите останалото на съдбата. Бъдете отворени към промяна на плановете ви по всяко време – приключението може да ви донесе нещо полезно и приятно като емоция.

Заменете скучния хотел с други опции за настаняване

Хотелите отдавна не са единствената опция за настаняване при пътуване. Ако не успеете да откриете изгодна оферта за настаняване или ви се струва скучно и еднообразно да спите в хотел, можете да опитате да потърсите в алтернативни платформи, където се предлагат хиляди възможности за настаняване в частни студиа, апартаменти на удобни и ключови места. Дори можете да се настаните в дома на някой местен жител и да се потопите в автентичната атмосфера на мястото.

Проверете за цените под наем на кола или на колело

Използвайки осигурения само за вас транспорт под наем, не само ще ви спести излишни средства, но и по този начин ще можете да разгледате повече места по маршрути, които иначе биха били недостъпни за вас. Транспортът под наем осигурява и редица други ползи като: бързото предвижване в големите градове, предпазване на околната среда и добра тренировка за вас (в случай, че сте избрали да пътувате из мястото с колело), както и свобода от графиците на обществения транспорт, които могат да ви забавят с часове.

Подгответе се за непредвидени ситуации

Когато сте на път, винаги имайте едно наум за всякакви възможни извънредни събития. Хубаво е да се оставим на течението, но единствено когато сме се погрижили предварително за детайлите. Не пропускайте да си направите пътна застраховка преди да тръгнете на път. Пригответе всичките си необходими документи, лекарства, не забравяйте зарядните за телефона. Друга важна стъпка е да се запознаете със своите права при случаи на проблем с полета ви. Закъснелите или отменени полети са често срещано явление. Ако съдбата ви сервира такава ситуация, не се колебайте да потърсите своето обезщетение за закъснял полет чрез Аероиск. Според статистиката най-честите забавяния на полети се случват във вторник и неделя, а пътуванията до Англия са сред най-често забавяните или анулираните полети. Направете си предварителен план, ако нещо се обърка или провали.

Изберете качественото пред дългото пътешествие

Отделете нужното време да се насладите на всичко ново и красиво, което ви заобикаля докато сте на път. В крайна сметка радостта от преживяването винаги се крие в малките детайли, а ако постоянно сте забързани за новата си точка, няма да успеете да се порадвате на мига. Не се тревожете за нещата, които не можете да контролирате. Заредете се с търпение и позитивна нагласа във всяка възникнала ситуация.

Научете по малко от езика на всяка посещавана дестинация

Невъзможността да комуникираме свободно може да ни постави в неловко или затруднено положение. Запомнете, че не е нужно да познавате езика или културата из основни, за да си прекарате добре в дадена страна. Но, ако отделите малко време, за да научите няколко базови думи и фрази, ще оставите добро впечатление у местните жители и ще си осигурите лесно желаната от вас информация от тях.

Прочетете книга за набелязаната дестинация

Преди да се отправите на път към мястото е добре да прочетете някоя хубава книга за държавата и да се запознаете малко по-добре с културата и историята ѝ. Това може да бъде туристически гид или хубав роман, написан от местен автор. Не се притеснявайте, че ще си развалите изненадата. Хубаво е да сте подготвени, така ще се чувствате по-спокойни и ще знаете къде да насочите вниманието си по време на своето пътешествие.

Не забравяйте тапите за уши и маската за очи

Това трябва да бъдат отбелязаните със звездички точки от списъка ви с принадлежности. Всеки знае, че тапите за уши за най-добрия приятел на пътника, предпазващ ни от „очарованието“ на звуците на малките плачещи деца, виковете на техните родители, хъркането на „съседа ни по седалка“, лаещите кученца и песните на пияните хора. Удобната маска за очи също е сред фаворитите при дълги пътувания, която ви осигурява спокоен сън през цялото време.

Да, пътуванията могат да ни направят много по-отворени, позитивни и щастливи. Всичко, което трябва да направим е да си набележим мечтаната дестинация и да се подготвим за нея подобаващо, за да се насладим на пълноценна си почивка, освободени от излишни грижи и предразсъдъци. Затова стягайте багажа и не се колебайте да потърсите правата си при закъснял или отменен полет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови