За първи път в България съвременен танц от Канада и Тайван

ОFFNews Последна промяна на 17 октомври 2016 в 14:50 3819 0

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week представя за първи път на българска сцена танцови компании от Канада и Тайван.

На 20 октомври в Пловдив, за единственото си европейско турне, пристига феноменалният канадец Фредерик Гравел, а два дни по-късно – 22 октомври – ще можем да видим второ изпълнение в Европа на дигиталния спектакъл "Второ тяло" на абсолютните звезди от Тайван – "Anarchy Dance Theatre".

“Взривоопасно проучване на мъжествеността, което е 1/2 танц, 1/4 пърформанс и 1/4 рок шоу” – така определя кандаското издание "The Ottawa Citizen" спектакъла "Всичко отива по дяволите,скъпа", който ще видим на 20 октомври от 19:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“.

Гост на One Dance Week  ще бъде една от ключовите фигури за канадската танцова сцена – Фредерик Гравел. Хореограф, танцьор, музикант и светлинен дизайнер, Гравел е добре известен със своя бунтарски стил. Той преобръща традиционната хореография с главата надолу, смесвайки умело различни елементи както по отношение на музикалната среда, така и по отношение на танцовите движения.

В спектакъла участва Стефан Буше – мултиинструментален музикант, който създава на живо уникален саундтрак, изпълнен с провокации, тежки акорди и дива рок енергия.

На сцената ще видим и Дейв-Сейнт Пиер – „ужасното дете” на траш хореографията, както и Никола Кантин – актьор, който черпи вдъхновение от клоунадата.

"Всичко отива по дяволите, скъпа" е смешна, бутафорна, на моменти тъжна, но и искрена до крайност история за съвременния живот, ценности и съвременното общество, в която Гравел очертава измеренията на американската „мъжественост“ с похватите на иронията и гротеската

На 22-ри октомври на българска сцена ще триумфират тайванската танцова компания "Anarchy Dance Theater".

Техният спектакъл "Второ тяло", чиято премиера бе в рамките на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016, ще бъде представен два пъти на 22-ри октомври от 16:00 и 20:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив.

Създател на "Второ тяло" е хореографът Сия Тия Хуа. Тайванският артист е архитект по професия, но завършва и танцова хореография. Работата му е фокусирана върху усещането за тялото и неговата връзка с времето, пространството и обществото.

В спектакъла се срещат дигиталните изкуства и съвременния танц, създавайки среда, която прескача границите между реалното и виртуалното пространство.

За цялостното въздействие на спектакъла допринасят и красивите звукови пейзажи на Яник Дауби, който композира електро-акустична музика и създава музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори.

От основаването си през 2010 г. "Anarchy Dance Theatre" се стреми да създаде уникален танцов речник и да действа като платформа, която позволява колаборации между артисти от всички сфери на съвременното изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови