One Dance Week: поп арт, постмодернизъм, Анди Уорхол и Kraftwerk само в Пловдив

ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2016 в 15:12 4240 0

На 9 октомври в Пловдив започва деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week, който за поредна година ще се превърне в портал към световните танцови феномени, представяйки 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка.

Спектаклите, които чрез изразните средства на танца разказват девет различни истории, ще впечатлят с увлекателен и атрактивен подход, с движенческа лексика, със звукови пейзажи, дело на емблематични групи и музиканти, и невероятен светлинен дизайн. В първата седмица на фестивала, който продължава до 30 октомври, ще можем да видим компании от САЩ, Франция и Корея.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на "Eventim", а за онези, които искат да станат част от всички събития в програмата на One Dance Week 2016, има специален Фестивален пас на цена от 45 лв.

Откриващата фестивална вечер на One Dance Week 2016 ще бъде посветена на физикалността и изящността на съвременния танц в целия му блясък. В България пристига звездата на съвременната танцова сцена – американският хореограф Стивън Петронио, който ще ни представи проекта "Bloodlines".

За първи път в тази част на земното кълбо публиката ще може да види емблематичните миниатюри "Тропическа гора" и "Ледена примамка" на легендите на съвременния танц Мърс Кънингам и Триша Браун, хореографи променили завинаги света на съвременното изкуство.

Освен тях в репертоара, който ще видим на 9-ти октомври от 18:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, е включен и авторски спектакъл на Петронио – "В движение", който отбелязва 30-годишнината от създаването на компания Stephen Petronio. Въздействието на проекта "Bloodlines" е изключително силно и благодарение на участието на бащата на поп-арт движението Анди Уорхол, който създава декора за "Тропическа гора" и според критиците разработва своята най-добра идея след Campbell’s Soup Cans, както и заради незабравимите звукови пейзажи, създадени от пионера на електронната музика Дейвид Тюдор, и визията на графичния художник Роберт Раушенберг, изграждаща красив декор в "Ледена примамка".

Фестивалът продължава с пълна сила и танцова стъпка и на 13-ти октомври от 19:30 ч. публиката е поканена в Дом на Културата „Борис Христов“ да се запознае с работата на хореографа Ювал Пик. Директорът на Национален хореографски център Рильо-Ла-Пап (Франция) ще поведе зрителите на пътешествие в музикалния свят на емблематичната електронна група Kraftwerk и ще представи танцувалните традиции на романтизма, разгледани през призмата на съвременния танц, в спектакъла "Електрически приятели?"

Първата седмица на фестивала ще завърши на 14 октомври от 19:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“ с две въздействащи миниатюри на звездите на корейската танцова сцена – "Goblin party". Те ще представят спектакълa "Душевно пробождане", вдъхновен от традицията на погребалните ритуали в Корея. Един красив и завладяващ танц, който засяга вечната тема за взаимодействието между живите и мъртвите и емоциите, объркването и противоречиви чувства, които поражда. В същата вечер ще видим и "Срамежливост" – изящно и тревожно изследване на човешката самота в съвременното общество, представено чрез изразните средства на съвременните перформативни изкуства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови