Второто издание на Test Press Books стартира на 20 октомври и ще включва изложба, инсталация и поп-ъп книжарница

OFFNews 19 октомври 2022 в 11:27 829 0

Test Press Books

Снимка КО-ОП

Test Press Books

На 20 октомври, от 18:30, КО-ОП става домакин на второто издание на Test Press Books - събитие за независими публикации, което ще включва изложба, инсталация и разговор с Ута Айзенрайх, както и поп-ъп книжарница.

Test Press Books е проект, който се стреми да представи независими издания в София и да ги направи достъпни като спомагателна среда за четене, професионална практика и обучение. Независимите публикации (книги, списания, плакати и др.) са издания, в които авторите имат пълна творческа свобода. Това се отнася за съдържанието, формата, тиража, а често дори и за разпространението. Възможно е един от тези фактори да бъде ръководен от външен източник (издателство), стига да се гарантирана независимостта на автора. Тези публикации са резултат от определен подход във всички аспекти.

Студентските публикации по своята същност са независими. Ето защо не е изненадващо, че изложбата "Test Press 20 години студентски публикации" (2020 г.) първоначално формира основата за тази поп-ъп книжарница. Идеята за съставянето на селекцията от книги за това второ издание КО-ОП се крие в два аспекта - изразяването в дизайна и изкуството и критичното мислене в теорията и изследванията.

В поп-ъп книжарницата ще бъдат представени редица публикации на международното издателство Valiz, посветени на теорията на изкуството, образователните предмети, градската култура и архитектурното планиране. Те ще обхващат областите на графичния дизайн, модата, фотографията, типографията, графичните романи и изкуството, както и академични публикации и дипломни проекти на студенти от бакалавърски и магистърски програми. Поп-ъп книжарницата ще бъде придружена от изложба на печатни издания, представяща контекстуална информация и материали за процеса на работа с шрифта и езика.

В изложбата ще бъдат представени творби на OPS Type (Our Polite Society), Gaile Pranckunaite и студенти от Gerrit Rietveld Academy. Изложбата на 32 плаката за проектното пространство Plan B в Амстердам е част от фокуса върху шрифт.

Our Polite Society е студио за графичен дизайн, дизайн на шрифтове и типографски изследвания, базирано в Амстердам и Стокхолм. Тest Press Books ще представи всички 32 изложбени плаката на проекти, които са се състояли в базираното в Амстердам "Plan B Project Space" през последните 6 години.

Един от акцентите в поп-ъп книжарницата е тяхната изследователска публикация FACIT. Базирана в Швеция компанията произвежда механични калкулатори, пишещи машини и офис мебели в периода между 1922 и 1998 г. До 70-те години на миналия век компанията се превръща от местен семеен бизнес в един от водещите световни производители. Няколко години по-късно организацията FACIT изчезва - изтощена от глобалния капитализъм.

Моделът FACIT разглежда този своеобразен израстък на корпоративния модернизъм чрез печатните материали, произведени в собствените печатници на FACIT. Образци на шрифтове, наръчници, рекламни брошури и продуктови каталози свидетелстват за култура, в която са били дефинирани или изобретени много от кодовете и формите, познати ни от днешния свят на труда.

Много от моделите на пишещите машини FACIT вдъхновяват OPS (Our Polite Society) да създаде набор от нови шрифтове, които са представени на видно място в тази публикация.

По време на събитието ще бъде представена и изложба-инсталация на Ута Айзенрайх, включваща творби от нейната книга със снимки "AS IF". Авторката ще гостува в КО-ОП с лекция-разговор на 27 октомври, от 18:30.

Изложбата-инсталация ще подчертае някои основни теми в книгата AS IF, в която се изобразяват обикновени предмети от ежедневието. С помощта на светлинни ефекти тези обикновени предмети със скромна същност се превръщат в реклами на самите себе си, заредени с желание и страст, но в същото време излъчват странна атмосфера, превръщайки се в мрачни предсказания за зловещо бъдеще.

Разговорът за книгата ще разкрие източниците на вдъхновение - обширно изследване на изображенията, използвано като материал за вдъхновение - и как това се претворява в нови изображения, методите на работа и процесът.

Книгите на издателство TEST PRESS се осъществяват с подкрепата на издателствата "Roma", "Valiz", "Spectre Books", "Idea Books", "Warehouse", "Public Rietveld" и много независими автори-издатели, както и на Национален фонд "Култура".

Куратор на Test Press Books e Хенк Гронендейк. Той е бивш преподавател по графичен дизайн в Gerrit Rietveld Academy в Амстердам в продължение на много години. Утвърждава се като колекционер и куратор на творби. Чрез различни инициативи той представя материал от тази колекция на вниманието на обществеността, без да изпуска от поглед образователния аспект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови