Грузинските рицари от Кавказ (галерия)

ОFFNews 25 октомври 2015 в 10:59 13887 4

Хевсури.

Хевсурите са били етническа група, живееща по високите склонове на Кавказ в най-високата част на грузинските планини, известна като Хевсуретия.

Те били войнствено племе, занимаващо се и със скотовъдство, овцевъдство и малко земеделие, въпреки тежките условия в планините. Благодарение на недостъпния терен, в който са живели, те успяват да запазят самобитната си култура до средата на миналия век, когато съветските власти ги преселват насилствено в равнините.

Въпреки това те не били злонравни и нецивилизовани по кавказките стандарти, били гостоприемни, а в личния си живот - сдържани, като мъжете се отдавали на почивка вкъщи, оставяйки жените си да шетат. Това направило половинките им трудолюбиви, с познания по земеделие и животновъдство.

Дрехите им приличали на облеклото на останалите народности от областта, с които воювали често и затова били добре въоръжени с пушки, пистолети, саби, кинжали и малки щитчета за отбиване на саблени удари. Също така за защита ползвали шлемове и ризница.

Те говорят диалект на грузинския, примесен с толкова много кавказки идиоми и думи, че се разбира доста трудно. На тяхна територия имало много развалини на църковни постройки, но самите хевсури не били християни, ами вярвали в свои си убеждения и суеверия. Основна фигура във вярата им бил духът Хомари, на който служели множество жреци, които по време на празници приемали от хората в жертва на боговете ечемичен хляб и козли, които после прибирали за себе си.

След като през 1950-а година СССР насилствено ги преселва в равнините, старите им селища опустяват, като по последни данни от 2012 г. те наброяват около 60 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!