Варварство: багери разрушиха история на 8000 години в Пловдив

Един от най-ценните исторически извори на града под тепетата стана жертва на строителни намерения

Невена Илиева 22 юни 2017 в 15:20 16647 7

Снимка Rosica Mitkova / Facebook

2017 г. дава заявки да бъде трагична за културното ни наследство. След падането на "Двойната къща" в София, сега Пловдив се сбогува с част от историята си, датираща от осем хиляди години, изкопана от багери, които работят по строеж на сграда. 

В кв. "Филипово" се намира т. нар. Плоска могила, част от неолитно селище, основен източник на информация за живота на прадедите ни. Неолитното селище се намира в частен имот, чиито собственици обаче възнамеряват за построят сграда на мястото му. И първите стъпки за това са вече предприети - в понеделник безвъзвратно разрушават част него, подготвяйки терена за строежа. 

За случая сигнализира археолог Росица Миткова, завеждащ отдел "Праистория" на Археологическия музей в Пловдив. В свой пост във фейсбук тя изказа силното си възмущение от случващото се в града под тепетата.  

Пред ОFFNews тя заяви, че това е било единственото неразрушено селище, датиращо между 6-то и 5-то хилядолетие преди Христа, изключително ценно за добиване на информация за живота преди възникването на града. Дори се предполага, че именно там е започнала историята на града, известен с богатото си културно наследство. 

"Въпреки устните ми и писмени предупреждения към собствениците, те не пожелаха да ме послушат. Безвъзвратно са унищожени най-старите части на древния град", заяви тя. 

Миткова е подала сигнал до Археологическия музей и Инспектората по опазване на културно наследство към Министерство на културата. Това се случва миналата седмица, когато изкопните дейности са били вече започнати. 

"В разрешителното, издадено от Община Пловдив нямаше наблюдение на археолог. Затова потърсихме собствениците. Поканих ги в общината на район "Северен", където заедно със собственика потърсихме инспектората", заяви Миткова. 

Стига се до решение за проверка. То е трябвало да се състои миналия понеделник, но по настояване на собствениците е отложено - заминавали на почивка. Докато отдъхват, собствениците е трябвало да разпоредят спиране на строежа, но това така и не се случва. 

"В указанията на Инспектората бе упоменато, че трябва да се спрат всякакви изкопни дейности до проверката. Но това не се случи и така се загуби целия културен пласт. В такъв случай собствениците трябва да носят наказателна отговорност за разрушаване на паметник на културата от национално значение", заяви Миткова.

Мястото е изключително богат извор на исторически данни: "На 100 м от селището в западна посока през 2015 г. правихме разкопки. Намерихме следи от ранна каменна епоха, ранна бронзова, желязна... Бяха разкрити спални помещения от античната епоха", продължава археологът. 

ОFFNews потърси за коментар Инспектората за опазване на културното наследство. Инспектор Стоилка Игнатова, отговаряща за Южен централен район (области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково), потвърди думите на Миткова и заяви, че проверката ще бъде извършена идния понеделник, а за сега всякакви строителни дейности са замразени.

Кметът на район "Северен" инж. Ральо Ралев заяви пред OFFNews, че от страна на неговата община нарушения няма. По думите му, разрешението е издадено от главния архитект на Пловдив. Според него, изкопната дейност на багерите е стигнала на - 4-5 метра, но на 20 см под земята все още се виждат "керемиди" от селището. 

След проверката ще бъде установено какво е нарушението на институциите и собствениците. 

Но каквото и да е решението след проверката, Пловдив се сбогува безвъзвратно с част от най-ранната си история. За жалост, мястото не е напълно изследвано и така в бунищата за строителни отпадъци са заминали множество редове за историческите учебници и ценни артефакти за учените и музеите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

6

Denis Rizanov

22.06 2017 в 20:12

А задачата по разчитането е по-лесна за египтолозите, защото знаците са първообраза на йероглифното писмо, по-суров вид на онези патенца и човечета, които по-късно толкова красиво са изографисани.


Чевече, уважавам мнението ти и най-вече стремежът ти към чистото познание. Наистина, казвам го с чисто сърце и без грам куртоазия.
Обаче, повярвай ми, в главата ти е пълна каша. Невъобразима.
Не желая да споря по никакъв начин, просто те призовавам да откриеш светлината за себе си. Зрънцето от този стремеж трябвя да се насърчава и поощрява, но като лозите лятно време, трябва много са ке "колтучи". "Пичовете" ти са станали по-големи ластуни от плодните майки.

42249

4

Denis Rizanov

22.06 2017 в 17:44

Ако оставят за кмет този гнусен гейбераст още няколко години майничките и без тепета ше останат. Бас хващам!
:)