Варна забрани скандалната изложба

Калоян Константинов Последна промяна на 08 април 2014 в 21:16 7773 19

Варна забрани скандалната изложба на Калоян Илиев-Кокимото „Еротична нотка в колелата на християнската машина".

Решението е на Председателския съвет към Общинския съвет в града. В него се казва, че съветът „подкрепя младите творци в свободната им творческа изява“, но по отношение на експозицията на Кокимото е на мнение, че провеждането й в навечерието на „най-светлия християнски празник – Великден“ е недопустимо.

Според съвета, свикан от председателя на Общинския съвет Иван Луков, изложбата може да се представи след празника, но на друго място, а не в Градската художествена галерия – Варна.

От Обществения съвет по култура към община Варна пък посочват, че „Еротична нотка в колелата на християнската машина" противоречи на Правилника за устройството и дейността на Художествена галерия – Варна, защото:1)„Галерията е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на община Варна; 2)  „Галерията участва в държавната политика по опазване на културното наследство във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия синод към Българската православна църква, със съдействието на неправителствени организации и гражданското общество“.

Другият мотив е, че „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“.

„Запознах се с тази позиция, както и със становището на председателския съвет към ОбС и ще се съобразя с тях. Защото Варна не е всеядна“, каза кметът на града Иван Портних.

Калоян Илиев обаче не остана безучастен спрямо решението на общината и изпрати своя позиция, в която се посочва, че по времето на подписване на договора с галерията за периода 01.04.2014 г. до 05.05.2014 г. името на изложбата е било известно и никой не е възразил против него.

Кокимото е заплатил наемното възнаграждение за използването на зала № 15, има и издадена фактура.

Във връзка с това той пита как правно опълномощени лица подписват договор, който само един месец след това бива нарушен с мотиви, които са извън облигационното правоотношение в него.

Художникът смята, че нито заповедта на директора на галерията, нито становището на Обществения съвет по културата към Община Варна биха могли да породят правни последици по отношение на възникналото наемно правоотношение. Единствената задача на тези две неща е „нанасяне на обида на моята личност като гражданин на Република България, както и ме превръща в лице, което работи срещу „българското достойнство, християнски ценности и морал“.

„Работата ми на млад модерен артист бе заклеймена като богохулство, а аз - като еретик и най-големия провокатор по отношение на християнската вяра. Това е недопостимо и анормално действие от страна на обществени институции в XXI в., още повече провеждани в град, кандидат за европейска културна столица. Излаганите от мен експонати нямат съдържание, противоречащо на морала и добрите нрави. Различни лица, в това число експертите, присъствали на Обществения съвет по култура към Община Варна, се изказаха, без обаче да са видяли реално творбите ми. Не се съобрази и факта, че изложбата ще бъде показана в закрито пространство, без да бъде натрапвана на лица, чийто вкус не задоволява“, добави още той.

Кокимото също така запитва саркастично „какво яде Варна?“ по повод изказването на кмета на града Иван Портних. Той още задава реторичните въпроси "дали евангелистката църква, непристойните рекламни билбордове из морската столица и разхождащите се из нея представители на различни секти и нерегистрирани вероизповедания са по-угодни за обществото и за Община Варна".

Накрая артистът сравнява наложената му цензура с лова на вещици през Средновековието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2014 в 18:03

Кокимоки, много ти е слабо изкуството щом една институция като църквата успя да го победи :D

10.04 2014 в 14:20

Много евтин ПР! Освен това нещата са стари и тази изложба въпросният "артист" я прави за трети път. Защо никой не я забрани през 2010 в София и през 2011 в Пловдив, когато "Свещеници си мислеха за Батман и Робин под носа на дядо Николай" ?

10.04 2014 в 04:23

Настрани църковните въпроси-това там на снимката са истински хора,не рисувани..Аз лично не мога да разпозная никого от тях,по-скоро не са ни съвременници,това вече си е гавра.Представете си фотошоп с Ботев ,например,с една от горните "мисли"над главата,обявен за "модерно изкуство" и изложен от "младия модерен артист" в която и да е Художествена галерия..Мисля,че се злоупотребява с термините.."модерен".."изкуство"...Изкуството е доста разнообразно,но главната му цел е била и ще бъде да възпитава ценности у хората.Това тук недоумявам какво е.

09.04 2014 в 17:52

Между другото в цитата на Кокимото има граматични грешки, допускам да са и негови лични, ако ли не поправете ги :)

Щом се чувства обиден, да ги съди в Страсбург, тъкмо ще се прочуе и по Европата.

Християнски ислямизъм-велика мисъл хаха09.04 2014 в 16:11

Ефтина слава търси - да направи с политици такава изложба да го видим ...

09.04 2014 в 15:00

С ръка на сърцето ви казвам- изкуство е :) при това съвременно.. и нямам нищо против християнството.. даже ми е мъчно като дават Баба Гуси по телевизията, за църквата ми е мъчно..

09.04 2014 в 14:16

@кр. ,
Ами те и гей-парадите са "право на независимо изразяване" - само че макар да са ми неприятни, поне не са обидни. И не разбрах кой ми давал жълти стотинки - Господ ли, църквата ли? Защо всяко изказване, което не съвпада с възгледите ти, да е "платено"? Кажи ми с ръка на сърцето - честно, можеш ли да определиш качената към статията снимка за "изкуство"? Или просто мразиш Християнството като вяра и институция и затова защитаваш некадърника?

09.04 2014 в 13:55

Утре ще забранят концертите по време на Байрям-а. Мисля ,че трябва да забранят и месото в магазините и обществените пространства за хранене по време на пости...
Откога всеки средностатистически лумпен се извъди голям изкуствовед, в случая е лесно да плюете без да знаете..защото блажени са невежите..
Като насъскани кучета на каишки, за жалки стотинки, лаете срещу собственото си право за независимо изразяване..

09.04 2014 в 13:48

ЗАБРАНАТА Е ВЪЗМУТИТЕЛНА - ТАКА Е ВИНАГИ - ПРЕДИ ПОРЕДНАЯ СВЕТОВНА ВОЙНА!?! ВСЕ ПАК - УВАЖАЕМИЙ СМЕХУРКО - НЕ СЕ НАТЪЖВАЙТЕ МНОГО-МНОГО ЗА РАЗВАЛЕНИЯ ДОГОВОР. ПО-ДОБРЕ - ОТКОЛКОТО НЕЗАКОННО ДА ВИ ОСЪДЯТ ЗА ТОВА - ЧЕ СТЕ ИЗПЪЛНИЛИ ПЕРФЕКТНО ДОКАЗУЕМА ДОГОВОРКА - И ПОДИР ТОВА ДА ИЗПЛАЩАШ С ГОДИНИ. ТОВА Е МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - БРЕЙ!?!

09.04 2014 в 00:41

Църквата не се е месила докато светското (в лицето на тоя некадърник) не я обиди. Защо други изложби си се случват без и дума да се обели? Ами ако утре някой "неразбран артист" изрисува бащите ви в поли с балончета като комикс как си мислят за мъже - пак ли ще кажете, че е изкуство, или ще е обида? Хайде мислете принципно, а не според както ви изнася! Нали уж затова сме мъже...