Варна забрани скандалната изложба

Калоян Константинов 08 април 2014 в 21:16 8629 19

Варна забрани скандалната изложба на Калоян Илиев-Кокимото „Еротична нотка в колелата на християнската машина".

Решението е на Председателския съвет към Общинския съвет в града. В него се казва, че съветът „подкрепя младите творци в свободната им творческа изява“, но по отношение на експозицията на Кокимото е на мнение, че провеждането й в навечерието на „най-светлия християнски празник – Великден“ е недопустимо.

Според съвета, свикан от председателя на Общинския съвет Иван Луков, изложбата може да се представи след празника, но на друго място, а не в Градската художествена галерия – Варна.

От Обществения съвет по култура към община Варна пък посочват, че „Еротична нотка в колелата на християнската машина" противоречи на Правилника за устройството и дейността на Художествена галерия – Варна, защото:1)„Галерията е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на община Варна; 2)  „Галерията участва в държавната политика по опазване на културното наследство във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия синод към Българската православна църква, със съдействието на неправителствени организации и гражданското общество“.

Другият мотив е, че „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“.

„Запознах се с тази позиция, както и със становището на председателския съвет към ОбС и ще се съобразя с тях. Защото Варна не е всеядна“, каза кметът на града Иван Портних.

Калоян Илиев обаче не остана безучастен спрямо решението на общината и изпрати своя позиция, в която се посочва, че по времето на подписване на договора с галерията за периода 01.04.2014 г. до 05.05.2014 г. името на изложбата е било известно и никой не е възразил против него.

Кокимото е заплатил наемното възнаграждение за използването на зала № 15, има и издадена фактура.

Във връзка с това той пита как правно опълномощени лица подписват договор, който само един месец след това бива нарушен с мотиви, които са извън облигационното правоотношение в него.

Художникът смята, че нито заповедта на директора на галерията, нито становището на Обществения съвет по културата към Община Варна биха могли да породят правни последици по отношение на възникналото наемно правоотношение. Единствената задача на тези две неща е „нанасяне на обида на моята личност като гражданин на Република България, както и ме превръща в лице, което работи срещу „българското достойнство, християнски ценности и морал“.

„Работата ми на млад модерен артист бе заклеймена като богохулство, а аз - като еретик и най-големия провокатор по отношение на християнската вяра. Това е недопостимо и анормално действие от страна на обществени институции в XXI в., още повече провеждани в град, кандидат за европейска културна столица. Излаганите от мен експонати нямат съдържание, противоречащо на морала и добрите нрави. Различни лица, в това число експертите, присъствали на Обществения съвет по култура към Община Варна, се изказаха, без обаче да са видяли реално творбите ми. Не се съобрази и факта, че изложбата ще бъде показана в закрито пространство, без да бъде натрапвана на лица, чийто вкус не задоволява“, добави още той.

Кокимото също така запитва саркастично „какво яде Варна?“ по повод изказването на кмета на града Иван Портних. Той още задава реторичните въпроси "дали евангелистката църква, непристойните рекламни билбордове из морската столица и разхождащите се из нея представители на различни секти и нерегистрирани вероизповедания са по-угодни за обществото и за Община Варна".

Накрая артистът сравнява наложената му цензура с лова на вещици през Средновековието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!